Brokuły pieczone z czosnkiem

Brokuły lubimy nie tylko w wytrawnej tarcie 🙂 Letnim hitem są u nas brokuły pieczone z czosnkiem i płatkami migdałowymi skropione sokiem z cytryny. Super nadają się na przekąskę lub dodatek do obiadu. A podane z ryżem i/lub smażonym tofu są zdrowo sycącym posiłkiem. Pychotka 🙂

Składniki:

  • 1 dorodna główka brokuła
  • 4 ząbki czosnku (mniej lub więcej według preferencji)
  • świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny
  • garść płatków migdałowych
  • sól, pieprz (opcjonalnie, nam bardziej smakuje bez)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C.

Czosnek obieramy i trzemy na małych oczkach tarki.

Brokuła opłukujemy, rozdzielamy na koszyczki, większe można przekroić, żeby wszystkie były takich samych rozmiarów i równomiernie się upiekły.

Przekładamy je do większego naczynia, polewamy olejem wymieszanym czosnkiem (oraz z solą i pieprzem, jeśli ktoś ich używa) i wcieramy go w brokuła. Gdy wszystkie koszyczki są dokładnie pokryte przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 10 minut, następnie przewracamy je drewnianą łyżką, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze przez około 5-10 minut aż brokuły zaczną się delikatnie brązowić, ale nie palić 😉

Wyjmujemy z piekarnika, polewamy sokiem z cytryny i brokuły są gotowe do spożycia.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *