Domowy wegab, czyli wegański kebab

Wegański kebab, czyli wegab, w moim wydaniu to pieczarki podsmażone z cebulką, podane z ulubionymi warzywami i zawinięte w domowe tortille. Pychotka! Oczywiście kimchi to jak najbardziej moje ulubione warzywo i świetnie pasuje do wegaba! 🙂 Polecam!

Składniki: 
  • 3 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Przykładowe warzywa:

  • świeży ogórek
  • pomidor
  • kimchi
  • koperek lub szczypiorek
Wykonanie:

Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na niezbyt grube plastry. Cebulę obieramy i kroimy na piórka. Pomidora parzymy wrzątkiem, i obieramy ze skórki, podobnie jak ogórka. Następnie kroimy je w plasterki.

Na na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju i dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy je na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną cebulę, podlewamy kilkoma łyżkami wody i całość trzymamy na wolnym ogniu aż do odparowania wody. W ten oto sposób mamy przygotowane wszystkie składniki i możemy rozpocząć formowanie kanapek kebaba.

Tortille rozkładamy na talerzu, smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy pieczarki, plasterki pomidora i ogórka, posypujemy szczypiorkiem i/lub koperkiem. Możemy także dodać podsmażone tofu lub inne ulubione warzywa. Całość zawijamy w tortille, i gotowe! 🙂

Praktyczne uwagi:

Wegaby można faszerować wszystkimi ulubionymi warzywami 🙂 Ja używam też np. świeży szpinak, sałatę, jarmuż, smażoną cukinię, ogórki kiszone i oczywiście kimchii!

Jeśli używacie tortille, które dłużej leżały w lodówce i nie są miękkie, polecam podgrzać je przez kilka minut na suchej patelni.

Smacznego!

6 myśli na temat “Domowy wegab, czyli wegański kebab”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *