Home Lunch Domowy wegański wrap

Domowy wegański wrap

0 komentarze

Wegański wrap w moim wydaniu to pieczarki podsmażone z cebulką, podane z ulubionymi warzywami i zawinięte w domowe tortille. Pychotka! Oczywiście kimchi to jak najbardziej moje ulubione warzywo i świetnie pasuje do wrapa! 🙂 Polecam!

wrap

wrap

Składniki: 
  • 3 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Przykładowe warzywa:

  • świeży ogórek
  • pomidor
  • kimchi
  • koperek lub szczypiorek
Wykonanie:

Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na niezbyt grube plastry. Cebulę obieramy i kroimy na piórka. Pomidora parzymy wrzątkiem, i obieramy ze skórki, podobnie jak ogórka. Następnie kroimy je w plasterki.

Na na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju i dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy je na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną cebulę, podlewamy kilkoma łyżkami wody i całość trzymamy na wolnym ogniu aż do odparowania wody. W ten oto sposób mamy przygotowane wszystkie składniki i możemy rozpocząć formowanie kanapek kebaba.

Tortille rozkładamy na talerzu, smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy pieczarki, plasterki pomidora i ogórka, posypujemy szczypiorkiem i/lub koperkiem. Możemy także dodać podsmażone tofu lub inne ulubione warzywa. Całość zawijamy wrapa, i gotowe! 🙂

Praktyczne uwagi:

Wrapy można faszerować wszystkimi ulubionymi warzywami 🙂 Ja używam też np. świeży szpinak, sałatę, jarmuż, smażoną cukinię, ogórki kiszone i oczywiście kimchi!

Jeśli używacie tortille, które dłużej leżały w lodówce i nie są miękkie, polecam podgrzać je przez kilka minut na suchej patelni.

Polecam też wrapy z zielonej sałaty z fasolą. Warto wypróbować również kimbap.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.