Wegański wrap w moim wydaniu to pieczarki podsmażone z cebulką, podane z ulubionymi warzywami i zawinięte w domowe tortille. Pychotka! Oczywiście kimchi to jak najbardziej moje ulubione warzywo i świetnie pasuje do wrapa! 🙂 Polecam!
Polecam też wrapy z zielonej sałaty z fasolowym nadzieniem.
Składniki:
- 3 duże pieczarki
- 1 cebula
- olej do smażenia
- kilka domowych tortilli
- smażone tofu (opcjonalnie)
- sos czosnkowy
Przykładowe warzywa:
- świeży ogórek
- pomidor
- kimchi
- koperek lub szczypiorek
Wykonanie:
Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na niezbyt grube plastry. Cebulę obieramy i kroimy na piórka. Pomidora parzymy wrzątkiem, i obieramy ze skórki, podobnie jak ogórka. Następnie kroimy je w plasterki.
Na na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju i dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy je na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną cebulę, podlewamy kilkoma łyżkami wody i całość trzymamy na wolnym ogniu aż do odparowania wody. W ten oto sposób mamy przygotowane wszystkie składniki i możemy rozpocząć formowanie kanapek
kebaba.
Tortille rozkładamy na talerzu, smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy pieczarki, plasterki pomidora i ogórka, posypujemy szczypiorkiem i/lub koperkiem. Możemy także dodać podsmażone tofu lub inne ulubione warzywa. Całość zawijamy w tortille, i gotowe! 🙂
Praktyczne uwagi:
Wrapy można faszerować wszystkimi ulubionymi warzywami 🙂 Ja używam też np. świeży szpinak, sałatę, jarmuż, smażoną cukinię, ogórki kiszone i oczywiście kimchi!
Jeśli używacie tortille, które dłużej leżały w lodówce i nie są miękkie, polecam podgrzać je przez kilka minut na suchej patelni.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂