Burgery z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Zwykłych mięsnych burgerów nigdy nie lubiłam. Prawdę mówiąc nawet nie jestem pewna, czy kiedykolwiek zjadłam całego hamburgera…. Chyba nie. Ale za to te wegańskie, w dodatku bezglutenowe, burgery z cieciorki z suszonymi pomidorami uwielbiam! 🙂 Zresztą cała moja rodzina, wliczając niemowlaka 🙂 Świetnie sprawdzają się “w trasie” wpakowane w bułkę czy między kromki chleba. Krótko mówiąc, polecam! 🙂

Składniki (na 5-6 sztuk):
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • garść pokrojonej natki pietruszki lub koperku
  • 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych w zalewie
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na nieco mniejsze kawałki, podobnie zieleninę myjemy, osuszamy i dowolnie kroimy, bo i tak później je zmiksujemy z innymi składnikami. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.

Do blendera dodajemy ciecierzycę, cebulę, czosnek, pomidory, kumin, olej i mąkę z ciecierzycy. Całość miksujemy dolewając po trochę wody.

Dłońmi formujemy kotlety i smażymy je na rozgrzanym oleju aż zarumienią się z obu stron.

Podajemy z ulubionym pieczywem, warzywami i sosem lub majonezem.

Praktyczna rada:

Ja “nie patyczkuje się” 🙂 i przyrządzam ich większe ilości, które mrożę zapakowane pojedynczo lub podwójnie w folię aluminiową. Bardzo sobie cenię tę metodę “gotowania na zapas”, bo wspaniale ułatwia mi życie 🙂 Żeby rozmrozić burgery, wystarczy je położyć na suchej patelni na bardzo wolnym ogniu i od czasu do czasu przewrócić na drugą stronę.

Smacznego!

* Przepis pochodzi od Chloe.

5 myśli na temat “Burgery z ciecierzycy z suszonymi pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *