Młoda kapusta z bobem i pomidorami

Proste, ale ciekawe: połączenie młodej kapusty, bobu, ziemniaków i pomidorów okraszone podsmażoną cebulką i świeżutką natką pietruszki. Takie polskie klimaty 🙂

Składniki: 
  • 1 kg bobu
  • 2 liście laurowe
  • 2 owoce jałowca
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów (całych)
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się skarmelizuje.

Kapustę drobno szatkujemy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na niewielką kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno kroimy.

Bób płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody. Dodajemy liście laurowe, owoce jałowca i ziele angielskie i gotujemy aż będzie prawie miękki.

Następnie dodajemy kapustę i ziemniaki oraz pomidory z puszki i gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Dodajemy podsmażoną cebulę i natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *