Młoda kapusta z bobem i pomidorami

Proste, ale ciekawe połączenie: młoda kapusta z bobem, ziemniakami i pomidorami okraszone podsmażoną cebulką i świeżutką natką pietruszki. Takie polskie klimaty 🙂 Do tego pajda chleba i obiad gotowy!

Składniki: 
  • 1 kg bobu
  • 2 liście laurowe
  • 2 owoce jałowca
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów (całych)
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się skarmelizuje.

Kapustę drobno szatkujemy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na niewielką kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno kroimy.

Bób płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody. Dodajemy liście laurowe, owoce jałowca i ziele angielskie i gotujemy aż będzie prawie miękki.

Następnie dodajemy kapustę i ziemniaki oraz pomidory z puszki i gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Dodajemy podsmażoną cebulę i natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *