Owsiane ciastka kokosowe (bezglutenowe)

W moim domu jest duży popyt “na słodkie”. A jak wiadomo, popyt rodzi podaż 😉 A więc przygotowuję moim domownikom różne słodkości i mam kilka sprawdzonych szybkich przepisów i do nich należą takie owsiane ciastka kokosowe. Są one mieszanką mąki owsianej, wiórków kokosowych i mleka z dodatkiem oleju, osłodzone ulubionym słodzikiem. A na wierzchu mogą mieć pyszny domowy dżemik albo i nie – jak kto woli. W każdym razie polecam je wpróbować 🙂

Składniki (na około 8 dużych albo 16 małych ciastek): 

Ciasteczka:

  • 1 szklanka (240 ml) wiórek kokosowych
  • 1 szklanka (240 ml) mąki owsianej bezglutenowej (lub z glutenem jeśli ktoś toleruje/preferuje)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki (45 ml) syropu z agawy lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki (30 ml) oleju kokosowego
  • 3 łyżki (45 ml) roślinnego mleka

Dodatkowo:

Wykonanie:

W większym naczyniu mieszamy wiórki kokosowe, mąkę owsianą i sól. Dodajemy syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy. Całość mieszamy i dolewamy mleko aż uzyskamy klejącą masę.

Ciasteczka możemy formować na dwa sposoby:

1) Większe: Nakładamy kopiatą łyżkę masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową mata. Formujemy kształt ciasteczka, naciskamy na środku i robimy wgłębienie, w które nakładamy około jedną łyżeczkę dżemu.

2) Mniejsze: Nakładamy płaską łyżkę masy (ja używam takiej do odmierzania w kuchni o poj. 15 ml) na blaszkę wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Tym sposobem robimy ciastka kokosowe albo możemy delikatnie palcem zrobić wgłębienie i nałożyć tak dżemu i w ten sposób zrobić ciastka kokosowe z dżemem 🙂

Wkładamy ciasteczka do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy przez 15-20 minut (w zależności od ich wielkości) albo dopóki będą lekko złociste.

Smacznego!

* Przepis pochodzi od stąd.

image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *