W moim domu jest duży popyt “na słodkie”. A jak wiadomo, popyt rodzi podaż 😉 A więc przygotowuję moim domownikom różne słodkości i mam kilka sprawdzonych szybkich przepisów i do nich należą takie owsiane ciastka kokosowe. Są one mieszanką mąki owsianej, wiórków kokosowych i mleka z dodatkiem oleju, osłodzone ulubionym słodzikiem. A na wierzchu mogą mieć pyszny domowy dżemik albo i nie – jak kto woli. W każdym razie polecam je wpróbować 🙂
Polecam również owsiano-orzechowe ciasteczka, krakersy owsiane, czekoladowe owsiane bez pieczenia.
Składniki (na około 8 dużych albo 16 małych ciastek):
Ciasteczka:
- 1 szklanka (240 ml) wiórek kokosowych
- 1 szklanka (240 ml) mąki owsianej bezglutenowej (lub z glutenem, jeśli ktoś toleruje/preferuje)
- 2 łyżki (30 ml) syropu z agawy lub innego słodzika w płynie
- 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 3 łyżki (45 ml) płynnego oleju kokosowego
- 4 łyżki (60 ml) mleka roślinnego np. sojowego
Dodatkowo:
- ulubiony dżem np. truskawkowy albo wiśniowy albo powidła śliwkowe
Wykonanie:
W większym naczyniu mieszamy wiórki kokosowe, mąkę owsianą i sól. Dodajemy syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy. Całość mieszamy i dolewamy mleko aż uzyskamy klejącą masę.
Ciasteczka możemy formować na dwa sposoby:
1) Większe: Nakładamy kopiatą łyżkę masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową mata. Formujemy kształt ciasteczka, naciskamy na środku i robimy wgłębienie, w które nakładamy około jedną łyżeczkę dżemu.
2) Mniejsze: Nakładamy płaską łyżkę masy (ja używam takiej do odmierzania w kuchni o poj. 15 ml) na blaszkę wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Tym sposobem robimy ciastka kokosowe albo możemy delikatnie palcem zrobić wgłębienie i nałożyć tak dżemu i w ten sposób zrobić ciastka kokosowe z dżemem 🙂
Wkładamy ciasteczka do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy (bez termoobiegu) przez 15-20 minut (w zależności od ich wielkości) albo dopóki będą lekko złociste.
Smacznego!
* Przepis pochodzi od stąd.
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂