Ciasteczka kokosowe z dżemem (bezglutenowe)

W moim domu jest duży popyt “na słodkie”. A jak wiadomo, popyt rodzi podaż 😉 I przygotowuję moim domownikom różne słodkości, a mam kilka sprawdzonych szybkich przepisów i do nich należą ciasteczka kokosowe z dżemem. Są one mieszanką mąki owsianej, wiórków kokosowych i mleka z dodatkiem oleju, osłodzonych ulubionym słodzidłem. A na wierzchu mają pyszny domowy dżemik. Czyż nie brzmi to apetycznie? 🙂

Ciasteczka kokosowe z dżemem

Składniki (na 8 ciastek): 

Ciasteczka:

  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki roślinnego mleka

Dodatkowo:

Wykonanie:

W większym naczyniu mieszamy wiórki kokosowe, mąkę owsianą i sól. Dodajemy syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy. Całość mieszamy i dolewamy mleko aż uzyskamy klejącą masę.

Nakładamy kopiatą łyżkę masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową mata. Formujemy kształt ciasteczka, naciskamy na środku i robimy wgłębienie, w które nakładamy około jedną łyżeczkę dżemu.

Wkładamy ciasteczka do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy przez 20 minut albo dopóki będą lekko złociste.

Smacznego!

* Szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml

** Przepis pochodzi od JessBeautician.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *