Filety z cukinii w chrupiącej panierce

Cukinię można przyrządzać na rozmaite sposoby, a ja dziś wybrałam ten chyba najprostszy 🙂 Wystarczy pokroić warzywo na grubsze plastry, obtoczyć w panierce, usmażyć i “filety” do obiadu mamy gotowe. A że mam sprawdzony przepis na panierkę, który używam do kalafiorowego kurczaka, więc z tego skorzystałam i za dużo wymyślania nie miałam 😉 W każdym razie obiadek z filetami z cukinii wyszedł pyszniutki! Polecam 🙂

Składniki:
  • panierka do kalafiorowego kurczaka (tym razem bez ostrych dodatków, żeby dzieci mogły to przełknąć 🙂 )
  • cukinia
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Panierka:

W jednym naczyniu mieszamy siemię lniane z wodą i odstawiamy. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki. Do naczynia z siemieniem dodajemy musztardę. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą.

Cukinia:

Cukinię myjemy, odkrawamy brzydkie końcówki i kroimy poprzecznie na 2 lub 3 części w zależności od jej rozmiaru. Następnie, każdy kawałek kroimy na grubsze plastry (“filety” 😉 ).

Na patelni rozgrzewamy olej.

“Filety” z cukini maczamy najpierw w mokrej miksturze, potem w suchej, potem znów w mokrej i na końcu w suchej. W ten sposób ciasto będzie się dobrze trzymało. Smażymy na głębokim oleju aż do zarumienienia ze wszystkich stron.

Usmażone filety układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, że wchłonął nadmiar oleju.

Podajemy z ziemniakami i sałatką np. z ogórka, pomidora i sałaty zielonej w pomarańczowym sosie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *