Ciasto marchewkowe

Nie wszyscy nasi krewni są fanami roślinnej kuchni i niektórzy mają raczej sceptyczne nastawienie do jej walorów smakowych 😉 . Ale ciasto marchewkowe ich zaskoczyło. Była z nim raz śmieszna sytuacja. Jeden z takich właśnie naszych gości poczęstowany nim wziął kawałek, chyba z grzeczności 😉 , i po spróbowaniu zaraz spontanicznie wykrzyknął: “O! Jakie dobre!” 🙂 I zjadł jeszcze kilka porcji. Zatem podsumowując, mogę powiedzieć, że to ciasto może Was pozytywnie zaskoczyć 🙂 Polecam!

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 marchewka (około 100-120 g)
  • duża garść żurawiny
  • duża garść pestek dyni
Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito razem z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy cukier i mieszamy.

Dolewamy olej i mleko i całość dokładnie mieszamy dużą łyżką. Ciasto będzie gęste i raczej “twarde” – takie ma być! 🙂

Dodajemy startą marchewkę, żurawinę oraz pestki dyni i staramy się równomiernie rozprowadzić bakalie.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut albo do momentu aż patyczek wetknięty do ciasta będzie suchy po jego wyjęciu.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia.

Podajemy z ulubioną herbatką nie zapominając poczęstować rodzinę 😉 Świetnie nadaje się jako przekąska na lunch do pracy, szkoły lub na wycieczkę.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *