Ciasto marchewkowe

Nie wszyscy nasi krewni są fanami roślinnej kuchni i niektórzy mają raczej sceptyczne nastawienie do jej walorów smakowych 😉 . Z tym ciastem była raz śmieszna sytuacja. Jeden z takich właśnie naszych gości poczęstowany nim wziął kawałek, chyba z grzeczności 😉 , i po spróbowaniu zaraz spontanicznie wykrzyknął: “O! Jakie dobre!” 🙂 I zjadł jeszcze kilka porcji. Zatem podsumowując, mogę powiedzieć, że to ciasto może Was pozytywnie zaskoczyć 🙂 Polecam!

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 marchewka (około 100-120 g)
  • duża garść żurawiny
  • duża garść pestek dyni
Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito razem z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy cukier i mieszamy.

Dolewamy olej i mleko i całość dokładnie mieszamy dużą łyżką. Ciasto będzie gęste i raczej “twarde” – takie ma być! 🙂

Dodajemy startą marchewkę, żurawinę i pestki dyni i staramy się równomiernie rozprowadzić bakalie.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut albo do momentu aż patyczek wetknięty do ciasta będzie suchy po jego wyjęciu.

Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *