Marchewka duszona do obiadu

Zamiast sałatki z buraczków czerwonych, gotowanej kapusty czy innego rodzaju surówek polecam smakowitą odmianę do drugiego dania w postaci marchewki duszonej. Na lunch do pracy też się świetnie nadaje – w każdym razie my nią nie gardzimy 🙂 . Jest prosta w składzie i łatwa w przyrządzeniu. Słodko-słona w smaku i najlepiej smakuje na ciepło. Polecam! 🙂

Składniki:

  • 1/2 kg marchewek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/4 – 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka sosu tamari lub sojowego
  • sól do smaku

Wykonanie:

Marchewki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i ucieramy na wielkich oczkach tarki albo używamy tarczy do blendera, żeby jeszcze bardziej ułatwić sobie życie 🙂 .

Do garnka wrzucamy starte marchewki, dajemy cukier, olej, pieprz i sos sojowy.

Następnie zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.

Dusimy marchewkę przez około 30-40 minut dość często mieszając. W razie potrzeby należy dolać troszkę wody, aby marchew się nie przypaliła.

Marchewkę duszoną serwujemy na ciepło. Mnie chyba najbardziej smakuje z ziemniakami i kotletem sojowym 🙂

Smacznego!

*Oryginalny przepis pochodził od mojej kochanej Mamusi – taki smak dzieciństwa. Ja tylko go „zweganizowałam” 🙂

2 myśli na temat “Marchewka duszona do obiadu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *