Klopsiki z zielonej soczewicy

Soczewica jest wspaniała 🙂 Można ją wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich są klopsiki – bogaty w proteiny dodatek do praktycznie każdego posiłku. Wspaniale komponują się z chrupiącą zieloną sałatą. Wybornie smakują z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti. Super sprawdzają się także na imprezie jako przekąska typu “finger food” 🙂 Jednym słowem mają wiele zastosowań. Polecam!

Składniki:

  • 1 papryka słodka
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • 1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka rozgotowanej soczewicy
  • zamiennik jajka:
    • 1 łyżka siemienia lnianego
    • 3 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki sosu tamari lub sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub cukru
  • 3 łyżki mąki ryżowej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Cebulę obieramy i drobno siekamy, paprykę myjemy, usuwamy gniazdo i drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, paprykę i smażymy przez kilka minut aż cebulka się zeszkli.

W dużym naczyniu mieszamy ugotowaną soczewicę i ryż, dodajemy zamiennik jajka, usmażoną cebulę z papryką, przyprawy i dokładnie mieszamy – najlepiej czystymi dłońmi! 🙂

Dodajemy mąkę ryżową, mieszamy i formujemy klopsiki lub pulpety 😉 i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut.

Podajemy w wybranej wersji: na obiad z makaronem spaghetti i z sosem pomidorowym albo na lunch z sałatką w sosie pomarańczowym.

Smacznego!

* Przepis pochodzi stąd .

Jedna myśl na temat “Klopsiki z zielonej soczewicy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *