Klopsiki z zielonej soczewicy

Soczewica jest wspania┼éa ­čÖé Mo┼╝na j─ů wykorzystywa─ç w kuchni na wiele sposob├│w. Jednym z nich s─ů klopsiki – bogaty w proteiny dodatek do praktycznie ka┼╝dego posi┼éku. Wspaniale komponuj─ů si─Ö z chrupi─ůc─ů zielon─ů sa┼éat─ů. Wybornie smakuj─ů z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti. Super sprawdzaj─ů si─Ö tak┼╝e na imprezie jako przek─ůska typu ÔÇťfinger foodÔÇŁ ­čÖé Jednym s┼éowem maj─ů wiele zastosowa┼ä. Polecam!

Składniki:

  • 1 papryka s┼éodka
  • 1 ┼Ťrednia cebula
  • olej do sma┼╝enia
  • 1 1/2 szklanki ugotowanego ry┼╝u
  • 1 szklanka rozgotowanej soczewicy
  • zamiennik jajka:
    • 1 ┼éy┼╝ka siemienia lnianego
    • 3 ┼éy┼╝ki ciep┼éej wody
  • 2 ┼éy┼╝ki sosu tamari lub sojowego
  • 1 ┼éy┼╝ka octu balsamicznego
  • 1 ┼éy┼╝eczka kminu rzymskiego
  • 1/4 ┼éy┼╝eczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 ┼éy┼╝eczka syropu z agawy lub cukru
  • 3 ┼éy┼╝ki m─ůki ry┼╝owej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Cebul─Ö obieramy i drobno siekamy, papryk─Ö myjemy, usuwamy gniazdo i drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebul─Ö, papryk─Ö i sma┼╝ymy przez kilka minut a┼╝ cebulka si─Ö zeszkli.

W du┼╝ym naczyniu mieszamy ugotowan─ů soczewic─Ö i ry┼╝, dodajemy zamiennik jajka, usma┼╝on─ů cebul─Ö z papryk─ů, przyprawy i dok┼éadnie mieszamy – najlepiej czystymi d┼éo┼ämi! ­čÖé

Dodajemy m─ůk─Ö ry┼╝ow─ů, mieszamy i formujemy klopsiki lub pulpety ­čśë i uk┼éadamy na blaszce wy┼éo┼╝onej papierem do pieczenia lub mat─ů silikonow─ů.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut.

Podajemy w wybranej wersji: na obiad z makaronem spaghetti i z sosem pomidorowym albo na lunch z sa┼éatk─ů w sosie pomara┼äczowym.

Smacznego!

* Przepis pochodzi st─ůd┬á.

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *