Aksamitna polewa czekoladowa, czyli czekoladowy ganache

Czekoladowy ganache, czyli aksamitna polewa czekoladowa typowo opiera się na bazie czekolady i śmietany, czasami też i masła. A że my preferujemy roślinną wersję, to śmietanę zastępuję gęstym mleczkiem kokosowym. Możliwości użycia tego specyfiku jest bez liku, a dostosowując czas studzenia do preferowanej konsystencji uzyskujemy albo aksamitną polewę albo gęsty czekoladowy krem. Polecam! 🙂

Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady (75% zawartości kakao lub więcej)
  • 200 ml mleczka kokosowego (1/2 puszki)
  • 5 łyżek syropu z agawy lub klonowego
Wykonanie:

Do szklanego lub metalowego naczynia wrzucamy czekolady połamane na niewielkie kawałki.

W garnku zagotowujemy wodę i na nim kładziemy naczynie z kostkami czekolady. Skręcamy ogień i rozpuszczamy czekoladę co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła.

W międzyczasie, w niewielkim rondelku na średnim ogniu podgrzewamy mleko kokosowe. Pamiętajcie, podgrzewamy, a nie gotujemy! 🙂

Gdy czekolada się rozpuści, ściągamy naczynie z ognia, dodajemy ciepłe mleko kokosowe, syrop z agawy i mieszamy. I czekoladowy ganache gotowy! 🙂

W zależności od tego, do czego chcemy go wykorzystać albo używamy zaraz np. jako polewę do batonów snickers albo odstawiamy do wystygnięcia aż zgęstnieje – super smaruje się na tortillach domowej roboty (przepis tutaj). Ten czekoladowy ganache jest nieodzownym składnikiem mega pysznego bezglutenowego tortu czekoladowego – polecam wypróbować 🙂

Smacznego!

* Przepis na podstawie przepisu od Fablunch.

4 myśli na temat “Aksamitna polewa czekoladowa, czyli czekoladowy ganache”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *