Łazanki z kapustą i suszonymi chińskimi grzybami

Łazanki to popularna polska potrawa, którą lubię przyrządzać nietradycyjnie 😉 Zamiast polskich grzybów używam chińskich, zamiast typowego makaronu łazankowego w kształcie rombu używam tego, który mam pod ręką 😀 Niekonwencjonalnie, ale pysznie 🙂 Polecam!

łazanki

łazanki

Fanom kapusty polecam wegański bigos, kapustę kiszoną z grochem, młodą kapustę z bobem i pomidorami, gotowaną kapustę do obiadu.

Składniki:
  • 30 g suszonych grzybów mun lub shitake
  • 1/2 niewielkiej główka kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki sosu tamari albo sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • ugotowany ulubiony makaron
Wykonanie:

Do niewielkiego naczynia wrzucamy suszone grzyby, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.

Kapustę drobno szatkujemy. Gotujemy na pół twardo i odcedzamy.

Gotujemy ulubiony makaron – my lubimy świderki do łazanek, czemu nie? 😉

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy odcedzone grzyby i smażymy aż zmiękną. Wrzucamy podgotowaną kapustę i smażymy aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na końcu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Łazanki mamy gotowe 🙂 Podajemy z ulubioną surówką np. z surówką z brokuła.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

2 komentarze do “Łazanki z kapustą i suszonymi chińskimi grzybami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *