Łazanki z kapustą i suszonymi chińskimi grzybami

Łazanki to popularna polska potrawa, którą lubię przyrządzać nietradycyjnie 😉 Zamiast polskich grzybów używam chińskich, zamiast typowego makaronu łazankowego w kształcie rombu używam tego, który mam pod ręką 😀 Niekonwencjonalnie, ale pysznie 🙂 Polecam!

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów mun lub shitake
  • 1/2 niewielkiej główka kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki sosu tamari albo sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • ugotowany ulubiony makaron

Wykonanie:

Do niewielkiego naczynia wrzucamy suszone grzyby, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.

Kapustę drobno szatkujemy. Gotujemy na pół twardo i odcedzamy.

Gotujemy ulubiony makaron – my lubimy świderki do łazanek, czemu nie? 😉

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy odcedzone grzyby i smażymy aż zmiękną. Wrzucamy podgotowaną kapustę i smażymy aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na końcu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy.

Smacznego!

2 myśli na temat “Łazanki z kapustą i suszonymi chińskimi grzybami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *