Nie macie pomysłu albo ochoty na pracochłonne pieczenie pasztecików do świątecznego czerwonego barszczyku? Polecam nasmażyć pieczarek, nałożyć je na kawałki gotowego ciasta francuskiego, zawinąć w ulubione kształty, upiec i gotowe 🙂 Pysznie chrupiące paluszki lub sakiewki pełne smakowicie przyprawionych pieczarek będą wspaniałym dodatkiem nie tylko do świątecznego stołu. Smacznego! 🙂
Składniki:
Ciasto:
- gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)
Nadzienie:
- 750 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/4 szklanki (60 ml) wody
- 1/4 łyżeczki pieprzu (lub więcej do smaku)
- 1/4 łyżeczki soli (lub więcej do smaku)
Wykonanie:
Pieczarki obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na dużą patelnię wrzucamy cebulę i podlewamy wodą. “Smażymy” aż cebula zmięknie.
Dodajemy pieczarki, sól, pieprz i co jakiś czas mieszamy. Smażymy aż do całkowitego odparowania wody. Odstawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia.
Gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy na czystej powierzchni i lekko rozwałkowujemy.
Następnie kroimy albo na prostokąty o wymiarach 5 cm na 7 cm, nakładamy nadzienie i sklejamy paluszki
albo na kwadraty o wymiarach 5-8 cm, nakładamy nadzienie
i sklejamy sakiewki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut lub do momentu jak będą złociste na wierzchu 🙂
Podajemy z bukietem surówek i domowym barszczykiem czerwonym według tego przepisu.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂