Francuskie paszteciki z pieczarkami

Nie macie pomysłu albo ochoty na pracochłonne pieczenie pasztecików do świątecznego czerwonego barszczyku? Polecam nasmażyć pieczarek, nałożyć je na kawałki gotowego ciasta francuskiego, zawinąć w ulubione kształty, upiec i gotowe 🙂 Pysznie chrupiące paluszki lub sakiewki pełne smakowicie przyprawionych pieczarek będą wspaniałym dodatkiem nie tylko do świątecznego stołu. Smacznego! 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)

Nadzienie:

  • 750 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/4 szklanka wody
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (lub więcej do smaku)
  • 1/4 łyżeczki soli (lub więcej do smaku)

Wykonanie:

Pieczarki obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na dużą patelnię wrzucamy cebulę i podlewamy wodą. “Smażymy” aż cebula zmięknie.

Dodajemy pieczarki, sól, pieprz i co jakiś czas mieszamy. Smażymy aż do całkowitego odparowania wody. Odstawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia.

Gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy na czystej powierzchni i lekko rozwałkowujemy.

Następnie kroimy albo na prostokąty o wymiarach 5 cm na 7 cm, nakładamy nadzienie i sklejamy paluszki

albo na kwadraty o wymiarach 5-8 cm, nakładamy nadzienie i sklejamy sakiewki.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut lub do momentu jak będą złociste na wierzchu 🙂

Podajemy z bukietem surówek i domowym barszczykiem czerwonym według tego przepisu.

Smacznego!

3 myśli na temat “Francuskie paszteciki z pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *