Po świątecznym suto zastawionym stole i wykwintnych potrawach może skusicie się na prostą w wykonaniu, a bardzo smaczną i zdrową FIT sałatkę ? Bazę stanowi komosa ryżowa, a pełno w niej chrupiącej świeżej papryki, płatków migdałowych, słodko-kwaśnej żurawiny, a wszystko okraszone domowym cytrynowym sosem z lekką nutką curry. Kto chętny? 🙂 Świetnie nadaje się na lunch do pracy i na dowolne, także sylwestrowe, świętowanie. Gorąco polecam 🙂
Polecam również sałatkę z komosy i jabłek z orzeszkami ziemnymi, sałatkę azjatycką z komosą ryżową, sałatkę tabouleh . A na słodko można z komosy ryżowej zrobić pyszne bezglutenowe makowe babeczki.
Składniki:
- 2 szklanki (480 ml) ugotowanej komosy ryżowej (lub 2/3 szklanki surowej ugotowane w 1 1/3 wody)
- 1/2 papryki słodkiej zielonej
- 1/2 papryki słodkiej żółtej lub czerwonej
- 1/2 małej cebuli białej lub czerwonej
- garść żurawiny suszonej
- 2 łyżki płatków migdałowych
- szczypiorek lub cebulka dymka
Sos:
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)
- świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Komosę gotujemy tak jak w tym przepisie.
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, podobnie jak obraną cebulę.
W niewielkiej miseczce mieszamy sok z cytryny z curry, papryką w proszku i kuminem.
Do dużej miski wrzucamy ugotowaną komosę, pokrojone papryki i cebulę, żurawinę, płatki migdałowe (zachowując niewielką ilość do przystrojenia) i dokładnie mieszamy.
Polewamy przygotowanym wcześniej sokiem z cytryny wymieszanym z przyprawami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
- Uważasz, że ten artykuł jest ważny? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂