Nie macie jeszcze pomysłu, co słodkiego przygotować na przywitanie Nowego Roku? Polecam proste w wykonaniu i pyszne w smaku ciastka francuskie z jabłkami. Super sprawdzą się nie tylko na sylwestrowej “domówce”, ale także na śniadanie lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Na razie idę na łatwiznę i używam “sklepowego” gotowego ciasta francuskiego, ale jak macie domowe to też się nadaje 🙂 Polecam!
Na słodko z gotowego ciasta francukiego polecam również ciastka francuskie z rabarbarem, mini rogaliki z czekoladą, ciastka z kremem i owocami.
Na wytrawnie z ciasta francuskiego polecam paszteciki z pieczarkami, pierożki ze szpinakiem i tofu, gruzińskie chaczapuri, ślimaki pizzowe, beczki vel paszteciki vol-au-vent, choinki pizzowe.
Składniki:
- gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie kupowane w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)
- 1 duże jabłko
- cynamon
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Jabłko obieramy ze skórki i wykrawamy gniazdo. Kroimy w drobną kostkę.
Ciasto rozkładamy, kroimy na prostokąty, nacinamy w kilku miejscach.
Na nieprzeciętą część nakładamy trochę pokrojonego jabłka i posypujemy cynamonem według uznania. Przykrywamy naciętą częścią i sklejamy.
Brzegi ciastka można docisnąć widelcem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 12-15 minut w zależności od wielkości naszych ciastek.
Gotowe ciastka francuskie z jabłkami po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂