Proste ciastka francuskie z jabłkami

Nie macie jeszcze pomysłu, co słodkiego przygotować na przywitanie Nowego Roku? Polecam proste w wykonaniu i pyszne w smaku ciastka francuskie z jabłkami. Super sprawdzą się nie tylko na sylwestrowej “domówce”, ale także na śniadanie lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Na razie idę na łatwiznę i używam “sklepowego” gotowego ciasta francuskiego, ale jak macie domowe to też się nadaje 🙂 Polecam!

Składniki:

  • gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie kupowane w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)
  • 1 duże jabłko
  • cynamon

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Jabłko obieramy ze skórki i wykrawamy gniazdo. Kroimy w drobną kostkę.

Ciasto rozkładamy, kroimy na prostokąty, nacinamy w kilku miejscach.

Na nieprzeciętą część nakładamy trochę pokrojonego jabłka i posypujemy cynamonem według uznania. Przykrywamy naciętą częścią i sklejamy.

Brzegi ciastka można docisnąć widelcem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 12-15 minut w zależności od wielkości naszych ciastek.

Gotowe ciastka francuskie z jabłkami po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *