Nie macie jeszcze pomysłu, co słodkiego przygotować na przywitanie Nowego Roku? Polecam proste w wykonaniu i pyszne w smaku ciastka francuskie z jabłkami. Super sprawdzą się nie tylko na sylwestrowej “domówce”, ale także na śniadanie lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Na razie idę na łatwiznę i używam “sklepowego” gotowego ciasta francuskiego, ale jak macie domowe to też się nadaje 🙂 Polecam!
Składniki:
- gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie kupowane w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)
- 1 duże jabłko
- cynamon
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Jabłko obieramy ze skórki i wykrawamy gniazdo. Kroimy w drobną kostkę.
Ciasto rozkładamy, kroimy na prostokąty, nacinamy w kilku miejscach.
Na nieprzeciętą część nakładamy trochę pokrojonego jabłka i posypujemy cynamonem według uznania. Przykrywamy naciętą częścią i sklejamy.
Brzegi ciastka można docisnąć widelcem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 12-15 minut w zależności od wielkości naszych ciastek.
Gotowe ciastka francuskie z jabłkami po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!