Proste ciastka francuskie z jabłkami

Nie macie jeszcze pomysłu, co słodkiego przygotować na przywitanie Nowego Roku? Polecam proste w wykonaniu i pyszne w smaku ciastka francuskie z jabłkami. Super sprawdzą się nie tylko na sylwestrowej “domówce”, ale także na śniadanie lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Na razie idę na łatwiznę i używam “sklepowego” gotowego ciasta francuskiego, ale jak macie domowe to też się nadaje 🙂 Polecam!

Na słodko z gotowego ciasta francukiego polecam również ciastka francuskie z rabarbarem, mini rogaliki z czekoladą, ciastka z kremem i owocami.

Na wytrawnie z ciasta francuskiego polecam paszteciki z pieczarkami, pierożki ze szpinakiem i tofu, gruzińskie chaczapuri, ślimaki pizzowe, beczki vel paszteciki vol-au-vent, choinki pizzowe.

Składniki:
  • gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie kupowane w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)
  • 1 duże jabłko
  • cynamon
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Jabłko obieramy ze skórki i wykrawamy gniazdo. Kroimy w drobną kostkę.

Ciasto rozkładamy, kroimy na prostokąty, nacinamy w kilku miejscach.

Na nieprzeciętą część nakładamy trochę pokrojonego jabłka i posypujemy cynamonem według uznania. Przykrywamy naciętą częścią i sklejamy.

Brzegi ciastka można docisnąć widelcem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 12-15 minut w zależności od wielkości naszych ciastek.

Gotowe ciastka francuskie z jabłkami po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *