Wafle ryżowe w czekoladzie

Wafle ryżowe to dosyć popularna przekąska. Ktoś może powiedzieć, że bardziej zdrowa niż smaczna 😉 Ale jeśli dodamy do nich czekoladę, to trudno się im oprzeć, a z pewnością są dużo zdrowsze niż te kupowane w sklepie. W każdym razie w moim domu do  zjedzenia wafli ryżowych w czekoladzie nie trzeba nikogo zachęcać! Polecam 🙂

Składniki:
  • 14-18 wafli ryżowych (1 opakowanie)
  • 1/2 porcji aksamitnej polewy według tego przepisu
Wykonanie:

W pierwszym kroku przygotowujemy polewę czekoladową według tego przepisu. Połowa porcji wystarcza na około 18 sztuk wafli.

Gdy polewa przestygnie i zgęstnieje, to delikatnie chwytamy pojedynczy wafel w palce, maczamy go w czekoladzie, po czym łyżką wyrównujemy czekoladową powierzchnię 🙂

Posmarowane wafle ryżowe układamy na kratce do studzenia, żeby nadmiar czekolady mógł sobie spokojnie ścieknąć.

Można posypać je sezamem lub nasionami konopii.

Jeśli nie zjecie wszystkich od razu, to można włożyć je do lodówki lub zamrażarki, żeby czekolada stężała. Ale to wcale nie jest konieczne – bo zawsze przepysznie smakują 🙂

Jeśli chodzi o to, ile można przechowywać wafle ryżowe w czekoladzie, to tutaj mam słabe doświadczenie – w moim domu najpóźniej na drugi dzień już wszystkie znikają w paszczach domowników 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *