Przepisów na curry jest multum, a wszystkie oczywiście z przyprawą curry i mleczkiem kokosowym w roli głównej. Dziś prezentuję Wam wersję z czerwonej soczewicy: gęstą, sycącą i przyjemnie ostrą w smaku zupę. Polecam 🙂
Składniki:
- 2 szklanki (480 ml) czerwonej soczewicy
- 1 litr wody (lub więcej)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka pasty czosnkowej)
- 4 cm korzenia imbiru (lub 1 łyżka pasty imbirowej)
- przyprawy:
- 2 łyżeczki pasty curry ze słoika
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 puszki mleczka kokosowego (około 200 ml)
- 5 łyżek dobrego koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy albo używamy pasty domowej roboty (przepis tutaj).
W niewielkim naczyniu mieszamy przyprawy w połową szklanki wody.
Do garnka wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, zalewamy kilkoma łyżkami wody i “smażymy” aż cebula się zeszkli.
Dodajemy rozpuszczone przyprawy i wypłukaną i odcedzoną soczewicę. Zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
Następnie, dodajemy mleko kokosowe i przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu aż soczewica będzie smakowicie rozgotowana 🙂
Podajemy z ryżem, świeżą kolendrą i dużą ilością wody do picia 😉 W podanych tutaj proporcjach to curry jest za ostre dla dzieci, przynajmniej naszych 😉 Ale dorośli jak najbardziej nie mają się czego bać i powinni je skosztować 🙂 Bo jest PRZEPYSZNE!!
Smacznego!
* Przepis zainspirowany AnarchistKitchen.
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Mmm, ale to pysznie wygląda! 🙂
🙂