Curry z czerwonej soczewicy

Przepisów na curry jest multum, a wszystkie oczywiście z przyprawą curry i mleczkiem kokosowym w roli głównej. Dziś prezentuję Wam wersję z czerwonej soczewicy: gęstą, sycącą i przyjemnie ostrą w smaku zupę. Polecam 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 4 szklanki wody (lub więcej)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka pasty czosnkowej)
  • 4 cm korzenia imbiru (lub 1 łyżka pasty imbirowej)
  • 2 łyżeczki pasty curry ze słoika
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego (około 200 ml)
  • 5 łyżek dobrego koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy albo używamy pasty domowej roboty (przepis tutaj).

W niewielkim naczyniu mieszamy przyprawy w połową szklanki wody.

Do garnka wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, zalewamy kilkoma łyżkami wody i “smażymy” aż cebula się zeszkli.

Dodajemy rozpuszczone przyprawy i wypłukaną i odcedzoną soczewicę. Zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.

Następnie, dodajemy mleko kokosowe i przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu aż soczewica będzie smakowicie rozgotowana 🙂

Podajemy z ryżem, świeżą kolendrą i dużą ilością wody do picia 😉 W podanych tutaj proporcjach to curry jest za ostre dla dzieci, przynajmniej naszych 😉 Ale dorośli jak najbardziej nie mają się czego bać i powinni je skosztować 🙂 Bo jest PRZEPYSZNE!!

Smacznego!

* Przepis zainspirowany AnarchistKitchen.

2 myśli na temat “Curry z czerwonej soczewicy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *