Francuskie mini rogaliki z czekoladą

Francuskie rogaliki z czekoladą to idealna rozwiązanie, gdy czujemy ogromnego na lenia na przygotowanie słodkiej przekąski. Wystarczy świeże ciasto francuskie (gotowe ze sklepu jak najbardziej się nadaje 🙂 ) i tabliczka czekolady.  Polecam!

Składniki:

Ciasto:

  • gotowe świeże ciasto francuskie (ja używam w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)

Nadzienie:

  • ulubiona gorzka czekolada
Wykonanie:

Gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy na czystej powierzchni i lekko rozwałkowujemy.

Następnie kroimy wzdłuż długiego boku, potem poprzecznie na prostokąty, a każdy prostokąt na dwa trójkąty prostokątne. Brzmi zawile, ale zobaczcie na zdjęciu produkt końcowy 🙂

Nakładamy kawałek czekolady na krótszą przyprostokątną trójkąta i zwijamy rogalika.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut lub do momentu aż będą złociste na wierzchu 🙂

Gotowe rogaliki z czekoladą można posypać cukrem pudrem. Podajemy z ulubioną herbatką 🙂

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Francuskie mini rogaliki z czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *