Francuskie rogaliki z czekoladą to idealna rozwiązanie, gdy czujemy ogromnego na lenia na przygotowanie słodkiej przekąski. Wystarczy świeże ciasto francuskie (gotowe ze sklepu jak najbardziej się nadaje 🙂 ) i tabliczka czekolady. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- gotowe świeże ciasto francuskie (ja używam w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)
Nadzienie:
- ulubiona gorzka czekolada
Wykonanie:
Gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy na czystej powierzchni i lekko rozwałkowujemy.
Następnie kroimy wzdłuż długiego boku, potem poprzecznie na prostokąty, a każdy prostokąt na dwa trójkąty prostokątne. Brzmi zawile, ale zobaczcie na zdjęciu produkt końcowy 🙂
Nakładamy kawałek czekolady na krótszą przyprostokątną trójkąta i zwijamy rogalika.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut lub do momentu aż będą złociste na wierzchu 🙂
Gotowe rogaliki z czekoladą można posypać cukrem pudrem. Podajemy z ulubioną herbatką 🙂
Smacznego!
Jedna myśl na temat “Francuskie mini rogaliki z czekoladą”