Francuskie mini rogaliki z czekoladą

Francuskie rogaliki z czekoladą to idealna rozwiązanie, gdy czujemy ogromnego na lenia na przygotowanie słodkiej przekąski. Wystarczy świeże ciasto francuskie (gotowe ze sklepu jak najbardziej się nadaje 🙂 ) i tabliczka czekolady.  Polecam!

Na słodko z gotowego ciasta francukiego polecam również ciastka francuskie z rabarbaremchoinki o smaku pizzy, ciastka z kremem i owocami, ciastka francuskie z jabłkami.

Na wytrawnie z ciasta francuskiego polecam paszteciki z pieczarkami, pierożki ze szpinakiem i tofu, gruzińskie chaczapuri, ślimaki pizzowe, beczki vel paszteciki vol-au-vent.

Składniki:

Ciasto:

  • gotowe świeże ciasto francuskie (ja używam w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)

Nadzienie:

  • ulubiona gorzka czekolada
Wykonanie:

Gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy na czystej powierzchni i lekko rozwałkowujemy.

Następnie kroimy wzdłuż długiego boku, potem poprzecznie na prostokąty, a każdy prostokąt na dwa trójkąty prostokątne. Brzmi zawile, ale zobaczcie na zdjęciu produkt końcowy 🙂

Nakładamy kawałek czekolady na krótszą przyprostokątną trójkąta i zwijamy rogalika.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut lub do momentu aż będą złociste na wierzchu 🙂

Gotowe rogaliki z czekoladą można posypać cukrem pudrem. Podajemy z ulubioną herbatką 🙂

Smacznego!

  • Uważasz, że ten artykuł jest ważny? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *