Idealne ciasto rabarbarowe z kruszonką

Oto moje ulubione ciasto rabarbarowe: kruchy spód, wyłożony soczystym i miękkim rabarbarem ukrytym pod chrupiącą kruszonką. Gdy pierwszy raz mój Mąż zobaczył jak robię to ciasto, to nie mógł się nadziwić, po co mi “aż tyle”  rabarbaru (czyt. 1 kg)!!? 😀 Ale gdy później się nim zajadał, to zrozumiał, że ta ilość sprawia, że ciasto jest po prostu idealne 😀 Polecam!

Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm):

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej (może też być pszenna)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki twardej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego wcześniej w lodówce przez 24 godziny
  • 4 łyżki zimnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu
  • 3 szklanki wody (do soku pozostałego po odcedzeniu rabarbaru (powinno być około 1 szklanka) dolewamy tyle, żeby łącznie były 3 szklanki)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:

Rabarbar dokładnie myjemy i odkrawamy brzydkie części łodyg. Kroimy go w kostkę, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin. Ja zwykle przygotowuję tak rabarbar wieczorem i odstawiam na noc.

Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, najpierw nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Następnie, mąkę przesiewamy przez sito, podobnie jak proszek do pieczenia, sodę i cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy twardą część schłodzonego mleka kokosowego oraz zimny olej kokosowy i wyrabiamy ręką aż uzyskamy jednolitą masę. Dzielimy ją na dwie części: ja zwykle dzielę na 400 g i 300 g – większą przeznaczam na spód, a troszkę mniejszą na wierzch. Jedną część zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażarnika.

Drugą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy jednolicie i ugniatamy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Odcedzamy zasypany cukrem rabarbar i otrzymany sok zachowujemy! (powinno być około 1/2 szklanki soku).

Wlewamy go do garnka, dolewamy wodę (tak, aby łącznie z sokiem mieć 3 szklanki wody), wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy cały czas mieszając trzepaczką, żeby zapobiec utworzeniu się grudek. Gdy uzyskamy konsystencję budyniu, zestawiamy garnek z ognia i do jeszcze ciepłej zawartości wrzucamy rabarbar. Całość dokładnie mieszamy.

W tym czasie spód powinien być upieczony. Wykładamy na niego rabarbar „w budyniu” i równomiernie rozprowadzamy.

Wyciągamy drugą część ciasta z zamrażarnika i trzemy na grubych oczkach tarki na wierzch rabarbaru.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 55-60 minut albo aż do suchego patyczka.

Podajemy po całkowitym przestygnięciu. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

2 myśli na temat “Idealne ciasto rabarbarowe z kruszonką”

  1. Ojejuniu! Przepiekne! Zrobię na pewno! <3 Chyba najpiękniejsze rabarbarowe (najzdrowsze i chyba najszybsze), jakie dotąd widziałam 😀 Wyczuwam intuicyjnie, że to przepis idealny dla mnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *