Ciastka francuskie z rabarbarem

Te oto ciastka francuskie z rabarbarem to super propozycja na smakowitą sezonową słodką przekąskę. Polecam! 🙂

Inne propozycje do wykorzystania ciasta francuskiego to na słodko: rogaliki z czekoladą<klik> , ciastka z jabłkami<klik> , z kremem i owocami<klik> lub na wytrawnie paszteciki z pieczarkami<klik>.

Składniki:

Ciasto:

  • gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)

Nadzienie:

  • 300 g rabarbaru (około 3 łodygi)
  • 2 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu
  • cukier puder do dekoracji
Wykonanie:

Rabarbar dokładnie myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy w nieiwelką kostkę. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny.

Po upływie tego czasu odcedzamy sok, który później ze smakiem wypijamy 🙂 Rabarbar jest gotowy do użycia w naszych ciastkach.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy na czystej powierzchni i lekko rozwałkowujemy.

Następnie kroimy wzdłuż długiego boku, potem poprzecznie na prostokąty i nacinamy w kilku miejscach.

Na nieprzeciętą część nakładamy przygotowanego wcześniej rabarbaru.

Składamy na pół i dociskamy ciastko pomagając sobie widelcem.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30-35 minut lub do momentu jak będą złociste na wierzchu 🙂

Gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem. Podajemy z ulubioną napojem np. sokiem rabarbarowym 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *