Sos tzatziki to niezwykle orzeźwiający i lekki dip pasujący praktycznie do wszystkiego 😉 Jego bazą jest gęsty jogurt z dodatkiem startego ogórka, czosnku i koperku. Oczywiście ja robię go w wegańskiej wersji, a zagęszczam kalafiorem! 🙂 A fantastycznie pasuje on do potraw z grilla, burgerów, kotletów, a aktualnie w sezonie uwielbiamy sos tzatziki z ugotowanym bobem. Pychotka! Polecam 🙂
Polecam również sos czosnkowy, sos ssamjang, koreański sos.
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu o smaku naturalnym (np. sojowego)
- 100 g mrożonego kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 niewielki (około 120-150 g) świeży ogórek zielony schłodzony w lodówce
- sól i pieprz do smaku
- dużo świeżego koperku 🙂
Wykonanie:
Czosnek i ogórka obieramy i myjemy. Ogórka trzemy na dużych oczkach tarki i odstawiamy, żeby puścił sok.
Do blendera wrzucamy kawałki kalafiora, jogurt i czosnek i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przekładamy zawartość blendera do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz odciśnięte z wody ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I wegański sos tatziki mamy gotowy! 🙂
Możliwości podania jest całe mnóstwo! 🙂 Do kotlecików z fasoli<klik> , burgerów<klik> , czy do wrapów<klik> . W sezonie, sos tzaziki świetnie komponuje się z ugotowanym bobem!
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂