Wegański sos tzatziki – dip do wszystkiego ;)

Sos tzatziki to niezwykle orzeźwiający i lekki dip pasujący praktycznie do wszystkiego 😉 Jego bazą jest gęsty jogurt z dodatkiem startego ogórka, czosnku i koperku. Oczywiście ja robię go w wegańskiej wersji, a zagęszczam kalafiorem! 🙂 A fantastycznie pasuje on do potraw z grilla, burgerów, kotletów, a aktualnie w sezonie uwielbiamy sos tzatziki z ugotowanym bobem. Pychotka! Polecam 🙂

Polecam również sos czosnkowy, sos ssamjang, koreański sos.

Składniki:
  • 1 szklanka jogurtu o smaku naturalnym (np. sojowego)
  • 100 g mrożonego kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 niewielki (około 120-150 g) świeży ogórek zielony schłodzony w lodówce
  • sól i pieprz do smaku
  • dużo świeżego koperku 🙂
Wykonanie:

Czosnek i ogórka obieramy i myjemy. Ogórka trzemy na dużych oczkach tarki i odstawiamy, żeby puścił sok.

Do blendera wrzucamy kawałki kalafiora, jogurt i czosnek i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przekładamy zawartość blendera do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz odciśnięte z wody ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I wegański sos tatziki mamy gotowy! 🙂

Możliwości podania jest całe mnóstwo! 🙂 Do kotlecików z fasoli<klik> , burgerów<klik> , czy do wrapów<klik> . W sezonie, sos tzaziki świetnie komponuje się z ugotowanym bobem!

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *