Ciasto z owocami tymi-pod-ręką (bezglutenowe)

Bardzo popularnym plackiem w moim rodzinnym domu było ucierane ciasto z owocami, które akurat były pod ręką 🙂 Jego przygotowanie zajmowało dosłownie chwilę i bardzo lubiliśmy zajadać go jeszcze ciepłe, niedługo po wyjęciu z piekarnika (zalecam ostrożność!). W mojej wegańskiej wersji ciężko mówić, że jest ono ucierane, bo nie ma w nim jajek (ani innych zwierzęcych produktów), ale za to jest smakowicie pachnące latem 🙂 Zwykle przyrządzam go w bezglutenowej wersji, ale ze zwykłej mąki też jest pyszne!  Polecam 🙂

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej (zamiast mieszanki bezglutenowych można użyć też tylko mąkę pszenną)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (może być brązowy lub ksylitol, ale kokosowy najlepiej tu pasuje 🙂 )
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200-300 g malin/truskawek/jagód świeżych lub mrożonych
Wykonanie:

Do większej miski przesiewamy mąki, sodę, proszek do pieczenia. Dodajemy cukier  i mieszamy.

W drugim naczyniu mieszamy olej, ocet i mleko roślinne uzyskując konsystencję serka. Dodajemy to do mieszanki z mąką i mieszamy.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i wrzucamy na wierzch owoce lekko je dociskając do środka.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut lub momentu aż patyczek wetknięty w ciasto wyjdzie suchy.

Praktyczna uwaga:

Gdy używam mrożonych owoców np. malin lub jagód to wyjmuję je z zamrażalnika około 15 minut przed przygotowywaniem placka i nie układam na wierzchu, ale mieszam z ciastem, które potem przekładam na blaszkę.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *