Pizza meksykańska na cienkim spodzie z tortilli

Któż nie lubi pizzy? Ale wydaje się ona czasami zbyt pracochłonna do przygotowania. Mam wyjście – dla amatorów cienkiego ciasta będzie to idealne rozwiązanie , a może i inni też się do niego przekonają 🙂 Otóż, ciastem w tym przepisie jest tortilla! Tak, tak, ten cienki placek, który można użyć do wrapów albo wegabów. Z kolei bazą dla nadzienia jest fasola – tak jak można byłoby się spodziewać w meksykańskiej pizzy 😉 A całość jest niezwykle pyszna i szybka w przyrządzeniu. Polecam, nie tylko dla dzieci! 🙂

Składniki:

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 puszka fasoli czerwonej, czarnej lub białej (razem z aquafabą!)
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • duży pomidor
  • kukurydza z puszki
  • świeża bazylia lub szpinak

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Cebulę, czosnek obieramy i odpowiednio kroimy w kostkę i drobno siekamy.

W blenderze miksujemy zawartość jednej puszki – fasolę razem z aquafabą. Jeśli nie macie blendera można użyć widelca 🙂

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy przyprawy i zmiksowaną fasolę i smażymy przez kilka minut aż uzyskamy konsystencję  gęstego sosu.

Domową (np. według tego przepisu<klik>) lub “kupną” ze sklepu 😉 smarujemy tortillę przygotowanym sosem i układamy plasterki pomidora.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 10-12 minut aż brzegi tortilli zaczną brązowieć.

Podajemy ze świeżym szpinakiem lub bazylią i kukurydzą.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *