Dżem brzoskwiniowy z cynamonową nutką

Dżem brzoskwiniowy z nutką cynamonu to idealny dodatek do naleśników, kanapek czy ciasta. A zimą będzie nam przypominał o słonecznych dniach i pachniał latem 🙂 Polecam!

Składniki:
  • 3 kg brzoskwiń (około 2 kg po obraniu ze skórki i usunięciu pestek)
  • 1/4 szklanki ksylitolu (lub więcej do smaku)
  • 1/2 – 1 laska cynamonu (w zależności jak mocną nutkę cynamonu preferujecie 🙂 )
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Wykonanie:

Brzoskwinie myjemy i obieramy ze skórki (tak, tak, ja myję brzoskwinie przed obieraniem 🙂 ). Usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki, odważamy 2 kg i wrzucamy do garnka z grubym dnem, stawiamy na średnim ogniu, dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon, mieszamy i pozwalamy owocom rozpaść się i puścić sok. Potem skręcamy ogień na wolny i gotujemy aż sok odparuje, a całość zgęstnieje. Pamiętamy, żeby od czasu do czasu zamieszać dżem, aby nie przywarł do dna. W czasie całego procesu delektujemy się wspaniałym zapachem brzoskwiń i cynamonu rozchodzącym się po domu 🙂

Gotowy dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Dodatkowo, można zawekować słoiki w ten sposób: zagotowujemy wodę w większym garnku, wkładamy słoiki dnem na dół, i gotujemy przez około 8 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy słoiki z garnka, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia. Potem możemy przenieść słoiki dżemu do spiżarni lub piwnicy.

Smacznego!

2 myśli na temat “Dżem brzoskwiniowy z cynamonową nutką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *