Sałatka tabbouleh (czyt. „tabule”) to bardzo popularna w kuchni arabskiej potrawa. Tradycyjnie składa się ona z pomidorów, ogórków, kaszy bulgur, cebuli oraz drobno posiekanych świeżych ziół takich jak pietruszka i mięta. W mojej wersji sałatki kaszę zastąpiłam bogatym w proteiny i aminokwasy “superfood” jakim jest komosa ryżowa. Idealna do obiadu, na imprezowy stół lub jako pożywna przekąska. Polecam!
Inne przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej i instrukcje jak ją gotować: bezglutenowy tort czekoladowy<klik> , sałatka z papryką<klik> , sałatka z jabłkami<klik> , koktajl proteinowy<klik>, fit babeczki<klik>.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
- 1/4 czerwonej cebuli
- 12 pomidorków koktajlowych (lub 2 średnie pomidory)
- 1 długi ogórek
- 6 listków mięty drobniutko poszatkowanych
- garść poszatkowanej świeżej natki pietruszki
- garść poszatkowanego świeżego koperku (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki oleju (polecam ten pozostały po pomidorach suszonych 🙂 )
- sok z połówki cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. (Jeśli używamy zwykłych pomidorów, to parzyć je wrzątkiem i zaraz polewamy zimną wodą. A po ściągnięciu skórki, kroimy w kostkę.)
W większym naczyniu umieszczamy pokrojone warzywa. Świeże zioła drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Dodajemy olej, sok z cytryny, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
- Uważasz, że ten artykuł jest ważny? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂