Knedle ze śliwkami

Czy można zrobić knedle bez praski do ziemniaków? Osobiście sprawdziłam, że można! 🙂 Czy dużo pracy jest z przygotowaniem knedli? Wcale nie! Potrzeba tylko ziemniaków, mąki i ulubionego owocu do nadziewania. A w efekcie powstaną pysznie sprężyste i mięciutkie knedle, które pokochają wszyscy członkowie rodziny. Polecam!

Przepis na idealne knedle znalazłam u HelloMorning i szczerze go wszystkim polecam! A że w dodatku są one bezglutenowe, to wcale nie szkodzi 😉

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 15 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • sól (do smaku)
  • śliwki węgierki
  • brązowy cukier do podania

Wykonanie:

Obrane i dokładnie opłukane ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki.

Następnie, odcedzamy ugotowane ziemniaki. Póki są jeszcze gorące solimy do smaku i tłuczemy je w garnku drewnianą pałką (taką do ucierania masy do ciasta – wprawdzie nie robię ucieranych mas, ale pałka ostała się chyba z czasów studenckich 😉 ). Jeśli macie praskę do ziemniaków, to też można użyć 🙂

Przekładamy ciepłe ziemniaki do dużej miski i jeszcze dalej tłuczemy pomagając sobie widelcem. Konsystencja powinna być gładka i jednolita, bez grudek.

Dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy rękami wyrabiając na jednolite ciasto.

Odrywamy kawałek ciasta, formujemy niewielki placuszek, nakładamy śliwkę  i zlepiamy formując kulkę.

Do gotującego się wrzątku wrzucamy 5-6 knedli i gotujemy przez około 3-5 minut (w zależności od ich wielkości) po wypłynięciu na powierzchnię.

Podajemy bezpośrednio po wyciągnięciu z garnka. Nam najbardziej smakują posypane cukrem trzcinowym.

Smacznego!

*Przepis pochodzi stąd.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *