Piernik z powidłem śliwkowym

Do świąt jeszcze trochę czasu pozostało, ale ja już piekę piernika 🙂 I w żadnym wypadku nie czekamy z jego konsumpcją do świąt, o nie! Pałaszujemy go na bieżąco 🙂 Ale muszę chyba trochę przystopować, bo inaczej zużyję swoje pokaźne zapasy powideł własnej produkcji… Ten piernik z powidłem śliwkowym jest niezwykle aromatyczny, mięciutki i bardzo smaczny. Polecam! 🙂

Składniki (na formę keksówki):
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typu 750 (lub pszennej)
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 szklanka powideł śliwkowych najlepiej domowej roboty (przepis tutaj<klik>)
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Mąkę przesiewamy przez sitko, podobnie jak proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Dodajemy cukier i mieszamy.

Wlewamy olej, mleko roślinne i dodajemy powidła śliwkowe, całość dokładnie mieszamy.

Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 – 35 minut albo do momentu aż patyczek wetknięty w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *