Pasztet a’la strasburski

Tradycyjny pasztet strasburski robi się z patologicznie powiększonych i stłuszczonych wątróbek kaczek i gęsi, które przetrzymuje się w ciasnych klatkach i na siłę karmi… 🙁  Ale dość o tym okrucieństwie! Ten oto pasztet z soczewicy, pieczarek i orzechów to jego wegańska opcja całkowicie „cruelty free”.  A w dodatku pyszny, prosty w wykonaniu i zupełnie bez pieczenia. Polecam! 🙂

Składniki:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g świeżych małych białych pieczarek
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 szklanki ugotowanej brązowej (lub zielonej) soczewicy
  • 1 szklanka (150 g) obranych orzechów włoskich
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki puree z buraka*

*Nie jest konieczne, ale polecam dodać, bo nadaje ładny czerwony kolor 🙂 Puree uzyskuję miksując ugotowanego lub upieczonego buraka czerwonego.

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Umyte pieczarki kroimy w plasterki.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek do momentu aż cebula się zeszkli. Następnie, dodajemy pokrojone pieczarki, tymianek i rozmaryn i smażymy przez kilka minut.

Do blendera wrzucamy podsmażone pieczarki, ugotowaną soczewicę, orzechy włoskie, rozmaryn, tymianek, puree z buraka, sos sojowy i miksujemy. My lubimy mniej gładką konsystencję, a Wy miksujcie według własnego uznania 🙂 Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

* Przepis zainspirowany tym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *