Pewnie na hasło “wegańskie lody wiśniowe” od razu myślicie: “Ach tak, znowu jakiś sorbet“. Ale sorbet to nie jest, bo jest w nim mleko 😀 Ale tradycyjne lody to też nie są, bo jest w nich siemię lniane i w dodatku nie są zrobione przy użyciu maszynki do lodów… Zatem nazwę rzeczy po imieniu 😉 : lody wiśniowe z czekoladą to nieziemsko pyszny lodowy deser dla każdego 😀 Polecam!
Polecam również lody kokosowe o smaku ananasowym, lody truskawkowe bez cukru, sorbet truskawkowy.
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 400 g mrożonych wiśni bez pestek
- 3 łyżki (45 ml) mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki (30 ml) syropy klonowego (lub daktylowego lub z agawy – do smaku)- można zamienić na banana
- 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Do blendera wlewamy mleko kokosowe, dwie szklanki mrożonych wiśni, syrop z agawy i dodajemy siemię lniane. Miksujemy na gładką masę.
Dodajemy czekoladę i pozostałe wiśnie pokrojone w niewielkie kawałki. Mieszamy i wylewamy do keksówki lub szklanego pojemnika. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin (przynajmniej 4).
Przed podaniem posypujemy pokrojoną lub startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂