Bananowo-jabłkowe muffiny owsiane FIT

Na słodki deser zupełnie bez cukru polecam Wam takie oto bananowo-jabłkowe muffiny owsiane. Bardzo proste i całkiem zdrowe. Idealne do wspólnego pieczenia z dziećmi. Nie można ich zepsuć 😉 A pasują zarówno na deser, jak i na śniadanie czy zdrową przekąskę. Mam nadzieję, że Was nie zniechęcę, jeśli dodam, że nie ma w nich ani cukru, ani oleju, ani nabiału, a można zrobić je w wersji z glutenem lub bez 😀 Polecam!

Wielbicielom babeczek polecam również takie makowe FIT muffinki z komosy ryżowej, cytrynowo-makowe pieguski, jabłkowo-dyniowe babeczki bez oleju, muffinki z japońską herbatą matcha. Warto również wypróbować wytrawne babeczki warzywne z tofu.

Składniki (12 muffinek):
  • 3 szklanki (720 ml) płatków owsianych górskich bezglutenowych (mogą być glutenowe, jeśli tolerujecie gluten)
  • 2-3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 duże słodkie jabłko
  • 2 łyżki (10 ml) nasion chia
  • 2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka (5 ml) cynamonu mielonego
  • 1 1/2 szklanki (360 ml) mleka roślinnego (np. sojowego)
  • gorzka czekolada do posypania na wierzch

* Do muffinek można dodać też ulubionych orzechów, rodzynki, pestki dyni albo suszoną żurawinę. Ale moim zdaniem czekolada na wierzchu to mus 🙂 bo bardzo dodaje smaku.

Wykonanie:

W niewielkiej miseczce mieszamy nasiona chia i pół szklanki mleka, po czym odstawiamy.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

W większej misce mieszamy płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon. Odstawiamy na bok nasze suche składniki.

Obrane ze skórki banany rozgniatamy na talerzu widelce, a jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Do suchych składników dodajemy zawartość miseczki z nasionami chia, banany i jabłko oraz szklankę mleka roślinnego. Całość mieszamy.

Foremkę na muffinki napełniamy ciastem i posypujemy pokrojoną czekoladą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy przez około 25 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *