Home Pieczywo Domowe bułki z chrupiącą skórką

Domowe bułki z chrupiącą skórką

6 komentarzy

Lubicie bułki z chrupiącą skórką, a puszyste w środku? Mam dla Was prosty przepis na takie domowe pieczywo, zupełnie bez konieczności wyrabiania ciasta. Bułeczki te pysznie smakują solo, a z domowym dżemem i ciepłym kakao dostają laur Najpyszniejszej Kolacji 🙂 Koniecznie je wypróbujcie!

domowe bułki

domowe bułki

domowe bułki
Składniki (na 8 bułek):
  • 2 1/2 szklanki (600 ml) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1/4 łyżeczki (1 ml, czyli ok. 1 g) suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) soli drobnej himalajskiej
  • 1 1/4 szklanki (300 ml) gorącej wody z kranu (nie wrzątku!)
Wykonanie: 

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól i mieszamy. Dolewamy gorącej wody z kranu (nie z czajnika!) i delikatnie mieszamy. Ciasto będzie klejące i takie ma być 🙂 Odstawiamy na blacie kuchennym na około 3 godziny do wyrośnięcia. Uwaga: nie stawiamy na grzejniku, tylko w temperaturze pokojowej!

Po upływie przy pomocy szpatułki wykładamy ciasto na matę hojnie posypaną mąką. Szpatułką i palcami przyprószonymi mąką w kilkunastu ruchach “zawijamy” ciasto do środka i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 8 części – ja robię to przy pomocy szpatułki obsypanej mąką.

Nie wyrabiamy ciasta, ale każdy kawałek formujemy w okrągłą bułeczkę – robimy to palcami oprószonymi mąką tak jakbyśmy boki zwijali do środka.

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo mata silikonową. Odstawiamy na ok. 30 minut.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C. Bardzo ważne, żeby piekarnik był dobrze nagrzany, bo wysoka temperatura gwarantuje, że bułeczki będą mieć pożądane puste dziurki w środku i chrupiącą skórkę 🙂

Pieczemy w temperaturze 230 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 20 minut albo do momentu aż bułki będą lekko zarumienione na wierzchu.

Podajemy np. z ulubionym domowym dżemem (polecam taki wiśniowy albo brzoskwiniowy) i kubkiem ciepłego kakao.

Polecam również bułki orkiszowe z ziarnami. Pyszny jest też chleb z garnka. Warto wypróbować także chleb gryczany z ziarnami.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

6 komentarzy

Sylwia 17 maja, 2020 - 1:56 pm

Wyszły przepyszne!

Reply
Lamarida 17 maja, 2020 - 3:54 pm

Cieszę się 🙂 Pozdrawiam!

Reply
Asia 1 września, 2020 - 1:12 pm

Przygotowanie wydaje się banalnie proste 😉

Reply
Lamarida 1 września, 2020 - 10:04 pm

Tak jest! Zachęcam do wypróbowania – warto 🙂

Reply
aaiwka 4 września, 2020 - 6:44 pm

Ile ml ma szklanka?

Reply
Lamarida 4 września, 2020 - 7:13 pm

Szklanka ma 240 ml, czyli 2 1/2 szklanki to 600 ml 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.