Domowy chleb z garnka

Niedawno był przepis na bułki, który po lekkiej modyfikacji stał się recepturą na domowy chlebek z garnka z chrupiącą skórką. Podobnie jak w przypadku bułek i tutaj ciasta nie trzeba wyrabiać! Zaletą tego chlebka jest też to, że można go zrobić w ciągu kilku godzin, gdzie pracy jest na kilka minut, a reszta to czekanie aż ciasto wyrośnie i upiecze. Koniecznie wypróbujcie i podzielcie się wrażeniami! 🙂

Przepis na bułki z chrupiąca skórką. Przepis na bułki orkiszowe z ziarnami.

Składniki:
  • 3 1/2 szklanki (840 ml) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1/4 łyżeczki (1 ml, czyli ok. 1 g) suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) soli drobnej himalajskiej
  • 1 1/2 szklanki (360 ml) gorącej wody z kranu (nie wrzątku!)
Wykonanie:

Do zrobienia tego chleba potrzebujemy garnek metalowy z przykrywką bez plastikowych części (albo garnek żeliwny albo wysokie szklane naczynie z przykrywką) oraz miskę, która o rozmiarze nie większym niż średnica garnka.

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól i mieszamy. Dolewamy gorącej wody z kranu (nie z czajnika!) i delikatnie mieszamy. Ciasto będzie klejące i takie ma być 🙂 Odstawiamy na blacie kuchennym na około 3 godziny do wyrośnięcia. Uwaga: nie stawiamy na grzejniku, tylko w temperaturze pokojowej.

Po upływie tego czasu i wyrośnięciu ciasta, przy pomocy szpatułki wykładamy ciasto na matę hojnie posypaną mąką. Szpatułką i palcami przyprószonymi mąką w kilkunastu ruchach “zawijamy” ciasto do środka. W razie potrzeby podsypujemy mąką (ale nie za dużo!).

Ciasto przekładamy do miski wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.

W międzyczasie, do piekarnika wkładamy garnek z przykrywką i nagrzewamy go do temperatury 230 stopni C (można użyć góra-dół albo opcji termoobiegu). Bardzo ważne, żeby piekarnik był dobrze nagrzany razem z garnkiem!

Gdy temperatura piekarnika jest już 230 stopni bardzo ostrożnie, używając grubych rękawic kuchennych, wyciągamy garnek z piekarnika.

Przekładamy do niego ciasto razem z papierem, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30-35 minut (przy używaniu funkcji termoobiegu piekę krócej o ok. 5-10 minut).

Po upływie tego czasu uzbrojeni w grube rękawice kuchenne, wyciągamy ostrożnie garnek, ściągamy pokrywkę i wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 10-20 minut – w zależności od tego jak chrupką i zarumieniona skórkę chleba lubimy 🙂

Podajemy z ulubionym domowym dżemem (polecam wiśniowy albo brzoskwiniowym) i kubkiem ciepłego kakao. Ale ostrzegam, że ten chlebek pysznie smakuje również solo i może zniknąć bardzo szybko  🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂