Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez babki. Prosta i pyszna wegańska babka orzechowa oblana lukrem lub czekoladą. Polecam!
Polecam również babkę cynamonową.
Składniki (na formę na babkę z kominkiem):
- 1 szklanka (240 ml) zmielonych orzechów laskowych
- 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki pszennej
- 1/3 szklanki (80 ml) brązowego cukru
- 1/2 szklanki (120 ml) posiekanych orzechów laskowych (lub innych)
- 3/4 szklanki (180 ml) oleju roślinnego (nie kokosowego)
- 3/4 szklanki (180 ml) mleka roślinnego
- 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do większego naczynia. Dosypujemy cukier i orzechy mielone i orzechy posiekane i mieszamy.
Dolewamy olej i mleko roślinne i delikatnie mieszamy całość.
Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm (w najszerszym miejscu) z kominkiem, smarujemy margaryną i można posypać cienką warstwą bułki tartej. Wkładamy ciasto i pieczemy w funkcji góra-dół w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut (czas jest tu bardzo różny w zależności od piekarnika, należy już wcześniej sprawdzać patyczkiem, czy nie jest surowa).
Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy do ostudzenia. Podajemy posypaną cukrem pudrem lub polaną polewą czekoladową.
Smacznego 🙂
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂