Soczewica czerwona na ostro

Soczewic臋 wszyscy w domu uwielbiamy i robi臋 z niej 鈥渞贸偶ne r贸偶no艣ci鈥 馃檪 Dzi艣 proponuj臋 soczewic臋 czerwon膮 z curry,聽 kt贸r膮 najcz臋艣ciej jadamy albo z ugotowanym ry偶em i og贸reczkiem kiszonym lub korniszonem albo z broku艂owym quichem. Mo偶na j膮 zabra膰 do pracy czy szko艂y albo skonsumowa膰 na miejscu w domu 馃檪

Soczewica na ostro
Potrawa z soczewicy czerwonej z imbirem, pomidorami i marchewk膮

Soczewica w stylu curry

Potrawa z soczewicy czerwonej na ostro

Niew膮tpliw膮 zalet膮 tej potrawy jest to, 偶e 艣wietnie si臋 j膮 鈥渨ekuje鈥. M贸j spos贸b jest聽 prosty: 艣wie偶o ugotowan膮 potraw臋 (bardzo ciep艂膮) ostro偶nie przelewam do czystych s艂oik贸w,聽 zakr臋cam dok艂adnie i stawiam do g贸ry dnem. Gdy s艂oiki ostygn膮, to wstawiam do lod贸wki i w zale偶no艣ci od zawarto艣ci zu偶ywam w przeci膮gu jednego do trzech tygodni. (Z mojego do艣wiadczenia najd艂u偶ej 鈥渢rzymaj膮鈥 s艂oiki z potrawami z kapusty, a najkr贸cej z fasoli.) Prawid艂owo 鈥渮awekowane鈥 s艂oiki maj膮 wkl臋s艂e dno pokrywki. Ja zawsze 鈥済otowa艂am na zapas鈥, a teraz przy tr贸jce ma艂ych dzieci to jest bardzo pomocne. Szczeg贸lnie w takim dniu jak dzisiejszy, kiedy po ci臋偶kiej nocy i trudnym poranku uda艂o nam si臋 opanowa膰 napady padaczkowe u C贸runi, ale ja jestem tak wypompowana emocjonalnie, 偶e nie mam ani si艂y ani ochoty na gotowanie. Ale mam pe艂ne s艂oiki w lod贸wce i nawet gotowany ry偶 si臋 znajdzie! B臋dzie pysznie 馃檪

Polecam r贸wnie偶 pyszne curry z czerwonej soczewicy, curry z ziemniak贸w i kalafiora, pasta s艂onecznikowa z curry, zup臋 curry z dyni膮 i papryk膮.

Sk艂adniki:
  • 2 szklanki (240 ml) surowej czerwonej soczewicy (~350 g)
  • 1 du偶a marchewka
  • 1 cebula
  • 2 cm korzenia imbiru (mo偶e by膰 mniej) lub 1 艂y偶ka聽pasty imbirowej
  • 1 艂y偶eczka (5 ml) przyprawy curry w proszku
  • 1/2 艂y偶eczki (2 ml) kminu rzymskiego
  • 1/2 艂y偶eczki (2 ml) kurkumy
  • 1 puszka pomidor贸w
  • 5 szklanek (1100 ml) wody
  • 2-3 艂y偶ki octu jab艂kowego
  • 1 艂y偶ka (15 ml) oleju lub oliwy
  • s贸l
Wykonanie:

Cebul臋 obieramy i kroimy w drobn膮 kostk臋, imbir albo 艣cieramy na ma艂ych oczkach tarki albo drobniutko siekamy, marchewk臋 obieramy, myjemy i 艣cieramy na du偶ych oczkach tarki.

W g艂臋bokim naczyniu rozgrzewamy oliw臋, dodajemy cebul臋 i imbir oraz przyprawy i ca艂y czas mieszaj膮c sma偶ymy a偶 cebulka si臋 zeszkli. Uwaga: ostro艣膰 w prezentowany dzi艣 przepis mo偶na modyfikowa膰 wedle uznania i w艂asnych kubk贸w smakowych – gdy najstarszy syn by艂 m艂odszy u偶ywa艂am mniej imbiru i curry. Nast臋pnie, dodajemy pomidory z puszki i start膮 marchewk臋 i na wolnym ogniu sma偶ymy przez oko艂o 2 minuty. Wsypujemy przep艂ukan膮 soczewic臋 i zalewamy wod膮. Na wolnym ogniu gotujemy a偶 soczewica zmi臋knie cz臋sto mieszaj膮c. Gdy ju偶 jest gotowa, dodajemy ocet jab艂kowy, ca艂o艣膰 mieszamy i solimy do smaku.

Podajemy z ry偶em lub ziemniakami.

Smacznego!

  • Spodoba艂 Ci si臋 ten przepis? To podaj go dalej!聽
  • B臋dzie mi bardzo mi艂o, je艣li podzielisz si臋 swoj膮 opini膮 w formie komentarza 馃檪
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • 艢led藕 mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dzi臋kuj臋 i pozdrawiam! 馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *