Home Sałatki/Surówki Sałatka z batatów i czerwonych buraczków

Sałatka z batatów i czerwonych buraczków

2 komentarze

Sałatka z batatów i czerwonych buraczków to kolejny prosty przepis na sałatkę na każdą okazję: świetnie nadaje się na lunch, jako dodatek do obiadu czy smakowitą i zdrową przekąskę w ciągu dnia na “nagłego głoda”. Mój niemowlak także nią nie gardzi i chętnie wybiera bataty trenując przy okazji chwyt pęsetkowy 🙂 Jednym słowem, uniwersalna sałatka dla każdego!

Składniki:
  • 1 batat (słodki ziemniak amerykański)
  • 2 średnie buraki czerwone
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
Wykonanie:

Bataty i buraki obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę.

Tak przygotowane warzywa przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowej maty wielokrotnego użytku – wystarczy po pieczeniu umyć, wysuszyć i jest gotowa do ponownego użycia).

Posypujemy papryką i polewamy oliwą i następnie wmasowujemy je w warzywa. Pamiętamy, aby warzywa były ułożone tylko w jedną warstwę, żeby się dokładnie upiekły.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i pieczemy przez około 20 minut – czas może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i preferowanej miękkości warzyw.

Sałatkę z batatów podajemy jako przekąskę, nie tylko dla maluchów 😉 . Super sprawdza się jako dodatek do obiadu.

Fanom batatów polecam również zupe marokańską z batatami i ciecierzycą, zupę krem z batatów i buraków, domową karotkę z batatami, zapiekankę z batatami, babeczki z kremem z batatów.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Iwona 4 maja, 2017 - 8:09 pm

Sałatka przygotowana na jutrzejszy obiad do pracy……nie omieszkałam jej już dzisiaj skosztować i powiem krótko: PYSZNA! U mnie pojawi się w połaczeniu z łososiem…Nie mogę sie doczekać 🙂

Reply
Lamarida 5 maja, 2017 - 7:04 am

Cieszę się, że smakuje :)? Miłej pracy, pozdrawiam!

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.