Home Dodatki Ser wegański z batatów o smaku wędzonej papryki

Ser wegański z batatów o smaku wędzonej papryki

10 komentarzy

Kiedyś myślałam, że ser wegański można zrobić tylko z soi albo z orzechów. Ale okazuje się, że nie tylko. Otóż okazuje się, że z płatków owsianych i batatów można zrobić pyszny, zdrowy i naturalny w składzie ser wegański. Polecam! 

Ser wegański
Ser wegański rozsmarowany na kromce chleba i podany z pieczony grzybami

 

Jest on wielkim hitem w naszej rodzinie i pojawia się regularnie na naszym stole. Nawet naszym krewnym – koneserom żółtego sera z mleka – tak smakuje ten wegański ser żółty, że przyrządzają go sami w domu! A więc wy nie czekajcie, tylko sami wypróbujcie 🙂

Składniki: 
  • 1 szklanka (240 ml) wody
  • 1 szklanka (240 ml) płatków owsianych bezglutenowych (lub zwykłych w wersji z glutenem)
  • 1 szklanka (240 ml) purre ze słodkich ziemniaków (batatów)
  • 1 cała marynowana grillowana papryka
  • 1/2 szklanki (120 ml) nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżka (15 ml) słodkiej wędzonej papryki
  • 2 1/2 łyżeczki (7 ml) soli
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) mielonego białego pieprzu  (lub czarnego)
  • 1 łyżeczka (5 ml) czosnku granulowanego
  • 2 łyżki (10 ml) soku z cytryny
  • 1 szklanka (240 ml) wody
Zagęstnik:
  • 1 1/3 szklanki (300 ml) wody
  • 2 1/2 łyżki (40 ml) agaru w proszku
Wykonanie:

Najpierw obieramy bataty i gotujemy na parze aż zmiękną. Ja nie wylewam wody, na której gotuję bataty, ale zachowuję ją do przygotowania zagęstnika. Bataty rozgniatamy widelcem i upakowujemy w szklance o pojemności 240 ml.

Następnie, w podanej kolejności dodajemy składniki do blendera i miksujemy aż uzyskamy gładką “serową” konsystencję. Kolejność jest ważna, szczególnie woda na dnie, bo pozwoli na bezproblemowe miksowanie.

Wyłączamy blender i przygotowujemy zagęstnik: do wody dodajemy agar i zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy aż całość zgęstnieje i będzie przypominać w konsystencji krochmal.

Gdy zagęstnik jest gotowy dodajemy do masy serowej i dokładnie miksujemy przez około pół minuty. Nie marnując ani chwili przelewamy masę do pojemników.

Przykrywamy je i wkładamy do lodówki, żeby ser stężał. Już po około pół godzinie będzie gotowy do konsumpcji.

Przechowujemy w lodówce do pięciu dni, można także mrozić. Podajemy na ulubionym pieczywem.

Świetnie smakuje na owsianych krakersach zrobionych według tego przepisu https://lamarida.pl/2017/05/29/krakersy-owsiane-pestkami-dyni/. My lubimy na wierzch podać pieczone grzyby https://lamarida.pl/2017/05/15/weganski-bekon-grzybow-portobello/  – absolutna rewelacja 🙂 Warto spróbować sera z domowymi tortillami z tego przepisu: https://lamarida.pl/2017/07/08/indyjski-chlebek-roti-czyli-beztluszczowe-tortille-batatow/.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

10 komentarzy

Kuba 19 sierpnia, 2018 - 11:22 am

„2 1/2 agar agar” – nie jest napisane czy to jest 2 1/2 szklanki czy 2 1/2 lyzki czy 2 1/2 lyzeczki 🙁

Reply
Lamarida 19 sierpnia, 2018 - 11:50 am

Upsss, ma być „2 1/2 łyżeczki” – naprawione. Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Reply
Kub 19 sierpnia, 2018 - 3:37 pm

ufff, dobrze, że nie szklanki 😀 dziękuję!

Reply
Lamarida 19 sierpnia, 2018 - 5:02 pm

😀

Reply
Iwona Studzińska 28 października, 2019 - 10:35 am

czy mogą być użyte zwykłe drożdże

Reply
Lamarida 28 października, 2019 - 12:01 pm

Niestety nie. Ale płatki drożdżowe można kupić w większych supermarketach lub przez internet. Smacznego 🙂

Reply
smok 28 października, 2019 - 12:33 pm

Jak odmierzyć szklankę batatów, skoro jeden batat jest zwykle większy od jednej szklanki?

Reply
Lamarida 28 października, 2019 - 6:09 pm

Bataty są gotowane na parze, rozgniecione widelce i upakowane w 240 ml. Doprecyzowałam w przepisie 🙂

Reply
smok 28 października, 2019 - 6:12 pm

Dzięki za szybką odpowiedź! 🙂 Zerknąłem najpierw na listę składników i stąd pytanie, teraz już wiem 😉

Reply
Lamarida 28 października, 2019 - 8:12 pm

Nie ma sprawy. Smacznego!:)

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.