Home Dla dzieci Bataty z jabłkiem – mus lub napój

Bataty z jabłkiem – mus lub napój

3 komentarze

O tym, że lubimy amerykańskie słodkie ziemniaki  to już pewnie wiecie :). Dzisiaj proponuję kombinację tych super zdrowych batatów* z jabłkiem, która jest dobra dla każdego: począwszy od niemowlaka po dorosłą osobę. Wystarczy ugotować rzeczone składniki i albo zrobić z nich deserek albo napój, co kto woli 🙂 Smak zależy od tego jakich jabłek użyjemy: im słodsze jabłka, tym słodszy produkt końcowy.

bataty deserek

bataty napój
Składniki:
  • 1 średni batat
  • 1 duże jabłko
  • woda
Wykonanie:

Słodkiego ziemniaka i jabłko obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy aż bataty będą miękkie.

Następny krok zależy od tego, co chcecie zrobić 🙂

Jedna opcja to deserek – wyławiamy kawałki batatów i jabłka i miksujemy je w blenderze albo rozdrabniamy widelcem. Wody z garnka w żadnym wypadku nie wylewamy – można ją wypić, a smakuje przepysznie jabłkowo, albo dodać do soku z opcji drugiej. Dla moich dzieci ten deserek był jednym z pierwszych stałych pokarmów, które im wprowadziłam. Wszyscy uwielbiają je do dziś 🙂

Inną opcją jest przełożenie batata i jabłka do blendera, zmiksowanie – wówczas mamy pyszny sok, który można przelać do szklanych butelek (bardziej eko 😉 ), zakręcić i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na weekendowy wypad 🙂 Na pewno nawet dorośli nim nie pogardzą.

Ten przepis wydawał mi się tak prosty, że nawet nie planowałam go publikować. Namówiła mnie jednak do tego pani Anetka z naszego hospicjum, przekonując, że jednak warto podzielić się tym pomysłem z innymi 🙂 Mam nadzieję, że się Wam przyda!

Fanom napoi polecam domową karotkę, koktajl dyniowo-pomarańczowy.

Smacznego!

*Więcej informacji o zdrowotnych właściwościach batatów można znaleźć tutaj.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

3 komentarze

Kasia 22 października, 2017 - 9:28 pm

Zrobiłam właśnie taki napój tylko dodałam jeszcze gruszki, smakuje specyficznie, spróbuje zrobić mus z tych owoców blenderem 🙂 a jak długo można w lodówce przechowywać sok który został?

Reply
Lamarida 23 października, 2017 - 4:21 am

Tak, smak jest specyficzny, bo niechemiczny 🙂 U mnie dość szybko znika, ale myślę, że kilka dni w lodówce sok powinien wytrzymać.
P.S. Proponuję wypróbować kombinację musu z granolą – nam bardzo smakuje 🙂

Reply
Kasia 23 października, 2017 - 5:00 pm

O dziękuje! super pomysł z tą granolą! wypróbuje dziś 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.