Ciasto a’la Snickers z kaszy jaglanej, daktyli i masła orzechowego wygląda piękne, a jest smaczne i zdrowe 🙂 I w dodatku bez pieczenia! Może nie jest aż tak szybkie w wykonaniu jak czekoladowe ciasto choco slice, bo jednak trzeba ugotować kaszę i namoczyć daktyle. No, ale bez przesady, to nie jest znowu tak dużo dodatkowej pracy, a smak jest tego wart! 🙂
Jako że używamy lekkostrawnej i bezglutenowej kaszy jaglanej, to dostarczamy organizmowi łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B i wielu substancji mineralnych. Podobno oczyszcza ona organizm, obniża cholesterol, zapobiega chorobom przewlekłym**. Jest też zasadotwórczą kaszą, a to oznacza, że wyrównuje niekorzystne działanie produktów kwasotwórczych w diecie, które może prowadzić do choroby nowotworowej. Czyli kasza jaglana to samo zdrowie!
Polecam również tartę Snickers bez pieczenia, batoniki Snickers , tartaletki z kremem jaglanym, jagielnik z brzoskwiniami, czekoladową jaglankę.
Składniki (tortownica 24 cm średnicy):
Spód:
- 12 daktyli bez pestek
- 3 łyżki (45 ml) płatków owsianych
- 1/2 szklanki (120 ml) mąki kokosowej
- 3 łyżki (45 ml) niesłodzonego masła orzechowego
Masa:
- 1 szklanka (240 ml) suchej kaszy jaglanej
- 3 szklanki (720 ml) mleka roślinnego np. sojowego
- syrop klonowy lub z agawy (albo inny słodzik) do smaku
Wierzch:
- 1 szklanka (240 ml) daktyli
- 4 łyżki (60 ml) gładkiego masła orzechowego 100%
- 1 łyżka (15 ml) niesłodzonego kakao (można użyć mniej)
- niesolone orzeszki ziemne do ozdobienia
Wykonanie spodu:
Przygotowanie ciasta jaglanego zaczynamy od zrobienia spodu. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Odsączone daktyle razem z płatkami owsianymi i mąką kokoswą miksujemy aż daktyle się dobrze rozdrobnią. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy na gładką masę, która ma być klejąca. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody pozostałej po odsączeniu daktyli. Masę wykładamy na blaszkę dokładnie dociskając – ja używam tortownicy 24 cm średnicy.
Wykonanie masy:
Kaszę przepłukujemy na sitku wrzątkiem, wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu. Słodzimy tę jaglaną masę do smaku i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy na przygotowany wcześniej spód ciasta.
Wykonanie wierzchu:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Odsączone daktyle razem z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wykładamy na przygotowaną przed chwilą masę jaglaną i ozdabiamy orzeszkami.
Smacznego!
* Przepis zainspirowany tym.
** Więcej o zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej znajdziecie tutaj.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3