Home Dodatki Domowa pasta imbirowa lub czosnkowa

Domowa pasta imbirowa lub czosnkowa

2 komentarze

W mojej kuchni używam dużo imbiru i to nie tylko do gotowania, ale też jako dodatek do napojów np. herbatki imbirowej. Dlatego zawsze trzymałam jego korzeń w lodówce. Jednak okazało się, że obieranie, mycie i ucieranie potrzebnego mi w danej chwili kawałka imbiru zajmuje mi trochę czasu. A przy trójce małych dzieci każda chwila zaoszczędzona w kuchni, a poświęcona na zabawę z nimi jest bezcenna 🙂 . Zatem żeby zoptymalizować mój proces gotowania, przygotowuję prostą pastę imbirową, bez oleju i żadnych dodatków, którą przechowuję w lodówce. Teraz wystarczy odkręcić słoik i gotowe 🙂

Składniki: 
  • 2 duże korzenie świeżego imbiru (około 350 g)
  • jak najmniejsza ilość wody
Wykonanie:

Korzenie imbiru myjemy i obieramy ze skórki zeskrobując ją łyżką albo nożykiem. Umyte korzenie ponownie myjemy pod bieżącą wodą – nigdy za dużo higieny 🙂

Następnie kroimy na plasterki, wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej pasty dodając tak mało wody jak to możliwe.

Szklany słoik i jego zakrętkę dokładnie myjemy, ostrożnie parzymy wrzątkiem i osuszamy. Przekładamy do niego imbirową pastę i przechowujemy w lodówce do około miesiąca.

Praktyczne rady:

  • Pamiętamy, żeby zawsze używać czystej łyżki do przekładania pasty ze słoika i od razu odkładać zakręcony słoik do lodówki.
  • Do przygotowania pasty używamy świeżego imbiru, którego korzeń powinien być twardy i ciężki, a nie wyschnięty i pomarszczony.

*Analogicznie, żeby ułatwić sobie życie można przygotować pastę czosnkową, wykonując te same kroki i zamieniając korzeń imbiru na czosnek.

Herbatkę tę można sporządzić “od zera” albo skorzystać z pasty imbirowej według tego przepisu, której używam przede wszystkim do gotowania, m.in. soczewicy na ostro , zupy curry , kimchi, cykorii z bakłażanem . Jeśli nie macie tej pasty pod reką, to polecam obrać i zetrzeć imbir na małych oczkach tarki.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Barbara 3 stycznia, 2022 - 11:07 pm

Swietne przepisy – dziekuje za Twoja prace.
Ja do zblendowanego imbiru dodaje zamiast wody sok z limonki lub cytryny, czosnek przecisniety przez praske i troche miodu. Tak przygotowana paste mozna klasc na chleb i zajadac – pyszna !!!
Pozdrawiam z Australii

Reply
Lamarida 7 stycznia, 2022 - 10:58 pm

Ooo, witam Panią z dalekiego kraju 🙂 Super pomysł! Dziękuję, chętnie wypróbuję, bo bardzo lubię czosnek i imbir. Pozdrawiam serdecznie

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.