Domowa FIT Nutella (bez cukru, bez mleka krowiego, bez oleju)

Kto lubi nutellę, ręka do góry! 🙂 Smak tej domowej bardzo przypomina tę tak kiedyś uwielbianą “sklepową” nutellę. Z tym, że tę domową można bezkarnie jeść, bo oprócz słodkich daktyli, pysznych orzechów i kakao nie zawiera żadnych dodatkowych tłuszczy czy cukrów. Polecam!


Taka nutella świetnie smakuje z owsianymi krakersami z dynią – przepis tutaj albo z chrupiącą domową bułeczką. Wspaniale też nutella pasuje jako nadzienie do takich drożdżowych bułeczek z kruszonką.

Fanom słodkich past polecam również taką z fasoli adzuki.

Składniki:
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 1 szklanka daktyli bez pestek + wrzątek do namoczenia
  • 3 łyżki niesłodzonego kakao
  • 3/4 – 1 szklanki wody z namoczonych daktyli
Wykonanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem, tak aby je całkowicie przykrył i odstawiamy do namoczenia.

Na dużą blaszkę wysypujemy orzechy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy w funkcji termoobiegu przez około 10 minut.

Uprażone orzechy kładziemy na czystej ściereczce kuchennej i nacieramy przez nią orzeszki oczyszczając je w ten sposób ze skórki. Wrzucamy do blendera i miksujemy aż uzyskamy mąkę orzechową.

Odcedzamy daktyle zachowując wodę z ich namoczenia. Do mąki orzechowej w blenderze dodajemy odsączone daktyle i kakao, które miksujemy stopniowo dolewając odcedzoną wodę z namoczonych daktyli aż do uzyskania preferowanej konsystencji.

Nutellę przekładamy do czystego pojemnika i dzielimy się nią z bliskimi 🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

2 komentarze do “Domowa FIT Nutella (bez cukru, bez mleka krowiego, bez oleju)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *