Bezglutenowe wegańskie babeczki wytrawne (mini quiche)

Pamiętacie brokułową tartę wytrawną z tofu tzw. quiche na chrupiącym spodzie? Tym razem proponuję bezglutenowe babeczki wytrawne, czyli takie mini quiche bez spodu, upieczone w foremce do muffinek. Nie ma w nich  proszku do pieczenia, jest za to dużo warzyw 🙂 W moim domu jemy je głównie na zimno jako dodatek do obiadu albo przekąskę. Polecam zapakować je w pojemnik i zabrać na lunch do pracy albo na piknik lub wycieczkę. I na pewno zrobią furorę na domowej imprezie 🙂

Babeczki wytrawne

Babeczki wytrawne z tofu

Babeczki wytrawne z tofu

Fanom tofu polecam również taką sałatkę z brokułempasztet z pieczarek i tofu, zapiekankę makaronową z tofu. Fanom babeczek polecam czekoladowe babeczki z kremem z batatów.

Składniki (na 12 sztuk): 

Warzywa:

  • 1 cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • 5 większych pieczarek
  • 1/2 brokuła
  • 1 niewielka marchewka
  • garść świeżego szpinaku (opcjonalnie)
  • sos sojowy, sól i pieprz czarny mielony (do smaku)

Masa z tofu:

  • 300 g tofu
  • 3 łyżki mąki jaglanej (można zamienić na inną)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia (opcjonalnie)
Wykonanie:

Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w piórka, pora w plastry, a umytą marchewkę ucieramy na grubych oczkach tarki. Szpinak myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy, a brokuła kroimy na niewielkie kawałki.

Warzywa można podsmażyć na oleju, ale równie dobrze, a na pewno lepiej dla zdrowia, można to zrobi po prostu na wodzie. To już Wasz wybór 🙂

Na patelnię wrzucamy pieczarki, podlewamy wodą i dusimy aż zmiękną. Dodajemy pokrojonego pora, cebulkę, dodajemy kilka kropel wody i dusimy aż cebulka zmięknie. Następnie, wrzucamy startą marchewkę, brokuła podlewając kilkoma łyżkami wody i dusimy przez kilka minut aż brokuł zmięknie i woda odparuje. Wówczas dodajemy umyty szpinak i całość dusimy przez około minutę.

W kolejnym kroku wkładamy do blendera wszystkie składniki na masę z tofu i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Masę tę dodajemy do warzyw na patelni, dokładnie mieszamy i nakładamy ją do foremek do muffinek (ja używam silikonowych). Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.

Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Moją ulubioną wersją jest serwowanie go z buraczkami lub z kimchi, mniam 🙂 .

Smacznego!

*Inspiracja pochodzi stąd.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

2 komentarze do “Bezglutenowe wegańskie babeczki wytrawne (mini quiche)”

  1. czy tofu ma być naturalne ? i w momencie dodania do pieczarek reszty warzyw dusimy je a nie jak w przepisie jest napisane „smażymy”?

    1. Tak, najlepiej zwykłe tofu naturalne. Tak, na myśli miałam najpierw duszenie w małej ilości wody – dodajemy porcję warzyw i troszkę wody, po odparowaniu wody i zmięknięciu warzyw, kolejną porcję warzyw i troszkę wody aż do całkowitego jej odparowania. Uzupełniłam opis wykonania w przepisie, żeby był czytelniejszy 🙂 Dziękuję i pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *