Wczoraj pokazałam Wam przepis na smażonego na głębokim oleju pysznego kalafiorowego”kurczaka”. A dzisiaj dla zbalansowania poziomu cholesterolu 😉 proponuję proste, ale pyszniutkie ciasto czekoladowo-kokosowe, zupełnie bez oleju! Nie wierzycie, że to połączenie jest możliwe? Sami wypróbujcie 🙂
Polecam również takie szybkie ciasto z ulubionymi owocami.
Składniki (21 cm x 21 cm):
- 2 szklanki (480 ml) mąki pszennej
- 3/4 szklanki (180 ml) kakao
- 2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia
- 1 szklanka (240 ml) wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki (180 ml) cukru kokosowego (lub innego np. ksylitolu, erytrytolu lub brązowego cukru)
- 1 1/2 szklanki (360 ml) ulubionego mleka roślinnego
Wykonanie:
Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy wiórki kokosowe, cukier i dokładnie mieszamy.
Dolewamy mleko i całość delikatnie mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły.
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.
Ciasto czekoladowo-kokosowe kroimy po wystudzeniu. Podajemy z ulubionym napojem 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis szczególnie Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3