Bezglutenowy chlebek roti, czyli indyjskie tortille z batatów

Pamiętacie smakowite dwuskładnikowe tortille z batatów? Zmodyfikowałam tę recepturę i oto proponuję Wam pyszny bezglutenowy chlebek roti, również ze słodkimi amerykańskimi ziemniakami. Bez glutenu, bez oleju, bez proszku do pieczenia, bez drożdży, bez soli, bez cukru, a pełne wspaniałego smaku. Polecam!

Bezglutenowy chlebek roti

Bezglutenowy chlebek roti

Bezglutenowy chlebek roti

Bezglutenowe tortille są twardsze i zwijać ich się za bardzo nie da, ale nam to nie przeszkadza, bo wspaniale się je chrupie 🙂 Super zdrowa i ciekawa smakowo przekąska dla małych i dużych dzieciaków 🙂 My również lubimy jeść je w formie “kanapek” np. z humusem lub guacamole i świeżymi warzywami.

Składniki:
  • 1 szklanka (240 ml) mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki (120 ml) mąki ryżowej
  • 1 szklanka (240 ml) rozgniecionych widelcem batatów ugotowanych na parze
  • mąka ryżowa do podsypania
Wykonanie:

W jednym naczyniu mieszamy mąkę z ciecierzycy i ryżową.

Umytego i obranego słodkiego ziemniaka gotujemy na parze. Gdy jest bardzo ciepły rozgniatamy widelcem, odmierzamy jedną szklankę i dodajemy do mieszanki mąk.

Całość najpierw mieszamy widelcem, a gdy ziemniaki ostygną kontynuujemy wyrabianie dłońmi. Podsypujemy mąką ryżową, formujemy wałek, dzielimy na sześć albo więcej części (w zależności jakiej wielkości placki chcecie zrobić).

Każdą część podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm.

Wkładamy na suchą rozgrzana patelnię i smażymy z każdej strony przez około 20-30 sekund, pilnując żeby całkowity czas smażenia nie był dłuższy niż 2-2.5 minuty. W czasie smażenia możecie zaobserwować bąbelki powietrza (mniejsze niż dla placków z glutenem) oznaczające, że gorące powietrze piecze placek od środka.

Bezglutenowy chlebek roti

I tortilla jest gotowa 🙂 Forma podania jest w pełni dowolna: chrupiemy chlebek jako przekąskę albo podajemy z ulubionym “smarowidełkiem” 🙂 .

Praktyczne rady:

Próbowałam używać innych bezglutenowych mąk (jaglanej, owsianej), ale moim zdaniem najlepszy chlebek wychodzi z mieszanki mąki ryżowej i z ciecierzycy. Ale jak uda się Wam stworzyć lepszą kombinację, to pochwalcie się w komentarzach 🙂 .

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

3 komentarze do “Bezglutenowy chlebek roti, czyli indyjskie tortille z batatów”

  1. Ja zrobiłam właśnie z mąką gryczaną. Wyszły pyszne, chociaż trzeba uważać, bo mogą się rozpadać przy zbyt cienkim rozwałkowaniu i przy przenoszeniu na patelnię. Ale jak zrobimy trochę grubsze i będziemy je zsuwać wprost z deski na patelnię – będzie OK. Na patelni, jak już z jednej strony się przyrumienią – nie rozpadają już się.
    Dzięki za Twoją wersję, na pewno wypróbuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *