Letnim hitem w moim domu są brokuły pieczone z czosnkiem i płatkami migdałowymi skropione sokiem z cytryny. Super nadają się na przekąskę lub dodatek do obiadu. A podane z ryżem i/lub smażonym tofu są zdrowo sycącym posiłkiem. Pychotka 🙂
Składniki:
- 1 dorodna główka brokuła
- 4 ząbki czosnku (mniej lub więcej według preferencji)
- świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny
- garść płatków migdałowych
- sól, pieprz (opcjonalnie, nam bardziej smakuje bez)
- 2 łyżki oleju lub oliwy
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C.
Czosnek obieramy i trzemy na małych oczkach tarki.
Brokuła opłukujemy, rozdzielamy na koszyczki, większe można przekroić, żeby wszystkie były takich samych rozmiarów i równomiernie się upiekły.
Przekładamy je do większego naczynia, polewamy olejem wymieszanym czosnkiem (oraz z solą i pieprzem, jeśli ktoś ich używa) i wcieramy go w brokuła. Gdy wszystkie koszyczki są dokładnie pokryte przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 10 minut, następnie przewracamy je drewnianą łyżką, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze przez około 5-10 minut aż brokuły zaczną się delikatnie brązowić, ale nie palić 😉
Wyjmujemy z piekarnika, polewamy sokiem z cytryny i brokuły pieczone są gotowe do spożycia.
Fanom brokułów polecam również boczniaki z brokułami w sosie słoncznikowym, tartę wytrawną, a na śniadani lub kolację chlebek nadziewany brokułami.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3