Pikantne ogórki nadziewane albo ogórkowe kimchi

W takiej postaci pewnie jeszcze nie jedliście ogórków 🙂 Świeże ogórki kroimy tak, żeby utworzyć “kieszonkę” i nadziewamy je warzywami zalanymi sosem do zwykłego kimchi. Można je od razu skonsumować  z ryżem albo kaszą, albo poczekać kilka dni aż sferementują i mieć ogórkowe kimchi 🙂 Ja lubię obie wersję, ale chyba ciut bardziej lubię wcinać je zaraz po zrobieniu. Świeżutkie i pachnące latem ogórki z pikantnymi warzywami to bardzo odświeżająca potrawa. Polecam 🙂

Fanom kiszonek polecam również warzywa kiszone po ormiańsku, kiszone buraki, zupę z kiszonych buraków   . Polecam również kimchi z białej kapusty.

Fanom kuchni koreańskiej polecam również koreańskie kopytka ryżowe na słodko,  kluski ryżowe na ostro tzw. tteokbokkibulgogi z tofu i brokułów, koreańskie bulgogi z boczniakówkoreańskie sushi kimbap z  grzybami portobello, koreańskie naleśniki pajeon , koreańska sałatka z glonów nori, słodko-pikantne chrupiące tofu po koreańsku, zupa ogórkowa na zimno, koreańska pikantna zupa z makaronem, koreański gulasz z cukinią i tofu (nie pikantny dla odmiany 🙂 ), koreański pączek wytrawny, mizerię po koreańsku, wegańskie kimchi, kimchi bokumbap.

Warto też wypróbować ogórki konserwowe po koreańskukoreański dip do tofu i warzyw, koreański pikantny sos Ssamjang do BBQ.

Składniki:

Ogórki:

  • 8-10 średnich ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli

Warzywa:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1 duża cebula
  • garść szczypiorku
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • płatki chilli (kilka łyżek w zależności od upodobań)

Wegański sos rybny (1/2 porcji sosu rybnego do kimchi):

  • 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego)
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 30 ml soku z ananasów z puszki
  • 30 ml ciepłej wody
Wykonanie:

Ogórki dokładnie myjemy, kroimy podłużnie z jednej strony nie docinając do końca, a zatrzymując się około 1 cm od końcówki ogórka – zobacz na zdjęciu poniżej. W ten sposób utworzymy “kieszeń”, gdzie będziemy wkładać pikantnie przyprawione surowe warzywa.

Tak pocięte ogórki dokładnie solimy, również w środku zrobionych przed chwilą kieszeni. Wkładamy do większego naczynia i odstawiamy na 10 minut. Po upływie tego czasu przewracamy je o 180 stopni i zostawiamy na kolejne 10 minut.

W międzyczasie obieramy warzywa. Czosnek drobno siekamy, marchewkę kroimy na zapałki, cebulę w piórka, a szczypiorek drobno kroimy. Warzywa przekładamy do większego naczynia.

W niewielkim naczyniu mieszamy wszystkie składniki na sos rybny i polewamy nim pokrojone warzywa. Dodajemy płatki chilli według własnego uznania – zalecam ostrożność i dodawanie po jednej łyżce i próbowanie, żeby nie przesadzić. Całość dokładnie mieszamy.

Do tego czasu ogórki powinny być gotowe, więc dokładnie je przepłukujemy, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Do odcedzonych ogórków nakładamy warzywnego “farszu”, smarując farszem również ogórki z zewnątrz. Zalecam użycie rękawiczek, żeby nie podrażnić skóry rąk.

Tak przygotowane ogórki albo spożywamy od razu albo zostawiamy na kilka dni w naczyniu na blacie kuchennym, żeby sfermentowały.

Smacznego!

*Przepis powstał na podstawie tej receptury.

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *