Tatar to popularna zakąska, tradycyjnie przyrządzana z mielonego lub drobno siekanego mięsa z dodatkiem żółtek jajek, cebuli, oleju i przypraw, spożywana na surowo. Mnie ta kombinacja nigdy nie smakowała, ale za to wegański, mocno pomidorowy tatar bardzo przypadł mojej rodzinie do gustu, włączając dzieci. W dodatku, nie zawiera w ogóle oleju, czyli jest zdecydowanie zdrowszy. Taka smaczna propozycja na lekki posiłek. Polecam! 🙂
Składniki:
- 100 g wafli ryżowych (1 opakowanie)
- 1/2 małej cebuli
- 1 mały pomidor
- 2 łyżki (30 ml) drobno pokrojonych kaparów
- 1 łyżka (15 ml) papryki wędzonej
- 1 łyżka (15 ml) papryki słodkiej
- 2 łyżki (30 ml) dobrego koncentratu pomidorowego (my lubimy tatar mocno pomidorowy, ale można użyć mniej)
- 2 łyżki (30 ml) octu balsamicznego
- 3/4 szklanki (180ml) wody
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, pomidora ostrożnie parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Kapary ze słoika odcedzamy i kroimy w niewielkie kawałki.
W dużym naczyniu kruszymy wafle ryżowe, wsypujemy paprykę słodką, wędzoną i całość mieszamy. Dodajemy cebulę, pomidora, kapary, przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i wodę. Tatar mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe 🙂
Ja zwykle podaję go z chlebem bez chemii albo krakersami owsianymi. A z czym Wy najbardziej lubicie zajadać tatar?
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Przepis super. Ja nie lubię kaparów więc dałam ogórki kiszone.
Cieszę się, że smakuje! 🙂
Fajny wystrój.