Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju)

Tatar to popularna zakąska, tradycyjnie przyrządzana z mielonego lub drobno siekanego mięsa z dodatkiem żółtek jajek, cebuli, oleju i przypraw, spożywana na surowo. Mnie ta kombinacja nigdy nie smakowała, ale za to wegański, mocno pomidorowy tatar bardzo przypadł mojej rodzinie do gustu, włączając dzieci. W dodatku, nie zawiera w ogóle oleju, czyli jest zdecydowanie zdrowszy. Taka smaczna propozycja na lekki posiłek. Polecam! 🙂

Składniki:
  • 100 g wafli ryżowych (1 opakowanie)
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 mały pomidor
  • 2 łyżki (30 ml) drobno pokrojonych kaparów
  • 1 łyżka (15 ml) papryki wędzonej
  • 1 łyżka (15 ml) papryki słodkiej
  • 2 łyżki (30 ml) dobrego koncentratu pomidorowego (my lubimy tatar mocno pomidorowy, ale można użyć mniej)
  • 2 łyżki (30 ml) octu balsamicznego
  • 3/4 szklanki (180ml) wody
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, pomidora ostrożnie parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Kapary ze słoika odcedzamy i kroimy w niewielkie kawałki.

W dużym naczyniu kruszymy wafle ryżowe, wsypujemy paprykę słodką, wędzoną i całość mieszamy. Dodajemy cebulę, pomidora, kapary, przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i wodę. Tatar mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe 🙂

Ja zwykle podaję go z chlebem bez chemii albo krakersami owsianymi. A z czym Wy najbardziej lubicie zajadać tatar?

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

3 komentarze do “Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *