Śliwkowe ciasto drożdżowe

Śliwkowe ciasto drożdżowe jest klasyczne i pyszne 🙂 Obowiązkowe w sezonie śliwkowym w moim domu. Gdy zaczęłam je opracowywać w zeszłym roku, śliwki kładłam na wierzch ciasta drożdżowego, jak to się zwykle robi. Ale mój Mąż narzekał, że mało śliwek, mało śliwek. Wymyśliłam więc, że zrobię dwie warstwy śliwek i napakuje ich ile się da 🙂  Po lekkim przekalibrowaniu składu piekę więc ciasto w dużej tortownicy z dużą ilością śliwek. I Mąż z ciasta śliwkowego zadowolony, podobnie jak reszta rodziny 🙂 

Chyba Was nie zaskoczę jak powiem, że to śliwkowe ciasto piekłam z również z innymi owocami: morelami, brzoskwiniami i zawsze było przepyszne 😀

Polecam również drożdżówki z owocami, drożdżowe bułeczki z kruszonką, drożdżowe bułeczki z dynią.

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
  • 1 łyżeczka (5 ml) suchych drożdży
  • 2 łyżki (30 ml) ciepłej wody
  • 3 szklanki (720 ml) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka (5 ml) cynamonu
  • 2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki (160 ml) cukru
  • 3 łyżki (45 ml) oleju
  • 1 1/2 szklanki (360 ml) mleka roślinnego
  • 250 g śliwek (lub więcej)
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

W niewielkiej miseczce mieszamy drożdże w ciepłej wodzie aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Odstawiamy.

Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiewamy do większego naczynia. Dodajemy cukier i mieszamy.

Wlewamy rozpuszczone drożdże, olej i mleko i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki (ja miałam Pomocnika 😉 ).

Połowę ciasta przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

Układamy połowę śliwek.

Wykładamy resztę ciasta.

Układamy pozostałe śliwki.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 55-60 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone.

Praktyczne rady:

Jeżeli śliwki są kwaśne, to po ułożeniu z nich warstwy na cieście posypujemy je cukrem.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *