Home Zupy Zupa curry z dynią i papryką

Zupa curry z dynią i papryką

2 komentarze

Pyszna i pożywna zupa curry z dynią, którą można gotować przez cały rok. Wystarczy świeżą dynię zamienić na mrożoną – bo dynia jest tutaj kluczowa 🙂 Danie to można serwować zarówno solo, jak i z ryżem czy pieczywem. Świetnie sprawdza się jako lunch do pracy. Polecam! 🙂

curry z dynią

curry z dynią
Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 3 cm korzenia imbiru lub 1 kopiata łyżka domowej pasty imbirowej
  • 2 ząbki czosnek
  • przyprawy:
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1 łyżeczka curry
    • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 duża marchewka
  • 3 nieduże ziemniaki
  • 1 papryka słodka
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki)
  • 500 g dyni (może być mrożona)
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól do smaku
Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy, a imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Marchewkę, ziemniaki i dynię obieramy, myjemy i odpowiednio kroimy w plasterki i w kostkę. Paprykę myjemy i również kroimy w kostkę. Jeśli używacie dyni mrożonej, to wystarczy tylko rozciąć opakowanie 😉

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, imbir i cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli, co jakiś czas mieszając.

Dodajemy przyprawy, ziemniaki i marchewkę. Smażymy przez kilka minut mieszając. Wrzucamy paprykę, ciecierzycę i dynię, zalewamy mlekiem kokosowym i szklanką wody. Gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Dolewamy wody w zależności od preferowanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Tę pyszną zupę curry podajemy z kaszą, ryżem albo ulubionym pieczywem np. chlebem gryczanym, bułkami  czy domowymi tortillami .

Fanom curry polecam curry z ziemniaków i kalafiora, curry z czerwonej soczewicy. Polecam również pastę ze słonecznika z curry, sałatkę z kapusty pekińskiej i brzoskwiń w sosie curry.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Marta 9 lutego, 2018 - 2:50 pm

Dzięki! Świetny i nie aż taki trudny przepis. Polecę go dalej.

Reply
Lamarida 9 lutego, 2018 - 11:13 pm

Smacznego! 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.