Zupa pieczarkowa z makaronem

“Zupa bez mięsa?!” – pytały kiedyś z niedowierzaniem i powątpiewaniem koleżanki. Chciały ograniczyć jego spożycie, ale “przecież codziennie jest zupa, a w niej mięso. No nie da się inaczej!” – pisały. Okazało się, że to jednak możliwe i całkiem pyszne zupy wychodzą. Teraz piszą mi dziewczyny podziękowania za to, że “nauczyłam je gotować pyszne zupy bez mięsa”. Do mojego blogowego menu dokładam dzisiaj kolejną klasykę: zupę pieczarkową z makaronem zabielaną roślinną śmietanką. Polecam i zachęcam do testowania 🙂

Polecam również zupę ogórkową, zupę z zielonego groszku, kremową zupę z pieczonego kalafiora, zupę pomidorową z kluskami i tofu, zupa z czerwonej soczewicy, zupę warzywną z połówkami grochu, kremową zupę kukurydzianą, krem z buraków i batatów.

Składniki:
  • 250 g białych pieczarek
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 mała marchewka
  • garść ulubionego drobnego makaronu
  • świeża lub mrożona zielenina (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
  • 3 łyżki (lub więcej według uznania) roślinnej śmietanki (ja używam sojowej alternatywy śmietanki)
  • Przyprawy:
    • 2 listki laurowe
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz i sos sojowy (do smaku)
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, a umyta marchewkę ucieramy na dużych oczkach tarki. Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy pod bieżącą wodą, ucieramy na dużych oczkach tarki i odstawiamy.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a umyty seler naciowy drobno siekamy.

Wrzucamy je na patelnię, dodajemy olej, liście laurowe i ziarna pieprzu i ziela angielskiego (ja zawsze je kruszę w moździerzu) i smażymy aż cebula się zeszkli.

Następnie dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Potem zalewamy wodą (około litra), dodajemy pokrojone ziemniaki, startą marchewkę i gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wówczas, dodajemy suchy makaron i gotujemy aż się ugotuje. Następnie, dolewamy roślinną śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu przez minutkę lub dwie, po czym wyłączamy ogień. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. I gotowe! 🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

6 myśli na temat “Zupa pieczarkowa z makaronem”

  1. Pewnie, że się da bez mięsa, a co więcej często takie zupy są nawet smaczniejsze:) My z synem akurat uwielbiamy z czerwonej soczewicy – jest boska:D Ten przepis na pieczarkową też wygląda bardzo smacznie – sprawdzimy go wkrótce;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *